Zelenski, pus la zid pentru eliberarea unui suspect-cheie în doborârea cursei MH17 de deasupra Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O instanţă ucraineană a eliberat pe cauţiune, joi, un suspect-cheie în doborârea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, deasupra Ucrainei, în 2014. Decizia a ridicat multe semne de întrebare.

Un judecător a spus că Volodimir Tsemakh, pe care serviciul secret ucrainean l-a identificat drept fost comandant al forţelor separatiste susţinute de ruşi, din estul Ucrainei, ar trebui eliberat imediat din custodie, în timp ce ancheta este în desfăşurare.

Tsemakh este una dintre persoanele care ar putea fi predate Rusiei, în mult-aşteptatul schimb de prizonieri dintre cele două ţări.

Luna trecută, procurorii olandezi au îndemnat autorităţile din Ucraina să nu-i permită lui Tsemakh să călătorească în Rusia, temându-se că ar putea periclita investigaţia privind doborârea zborului MH17, de la Amsterdam la Kuala Lumpur, în urma căreia 298 de persoane au murit.

În această săptămână, 40 de politicieni europeni i-au scris preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, menţionând aceeaşi cerere, potrivit membrei Parlamentului European Kati Piri. Ea a numit eliberarea drept „o mişcare foarte dezamăgitoare” a noului preşedinte al ţării, Volodimir Zelenski.

Vladimir Putin a anunţat, joi, că discuţiile cu Ucraina despre un schimb de prizonieri au fost finalizate şi că acest schimb va implica un mare număr de oameni. Potrivit presei de la Moscova, între ei se află şi cineastul Oleg Senţov, încarcerat în 2015 sub acuzaţia de terorism.

 Putin a adăugat că acest schimb de prizonieri între Moscova şi Kiev ar putea reprezenta un pas spre normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări, legături afectate de faptul că Rusia a anexat în 2014 peninsula Crimeea.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite