Wagner, numită „organizație teroristă”. Parlamentul unei foste țări sovietice a votat în unanimitate

0
Publicat:

Parlamentul unei foste țări ce a aparținut URSS-uluia decis, marți, în unanimitate, ca gruparea Wagner să fie desemnată drept „organizație teroristă”. Mercenarii, recrutați din rândul celor mai periculoși deținuți ai Rusiei, sunt acuzați de „crime de agresiune sistematice şi grave”, în Ucraina.

Mergenari ai grupării Wagner FOTO Profimedia
Mergenari ai grupării Wagner FOTO Profimedia

Votul unanim a avut loc în Parlamentul Lituaniei, potrivit relatărilor Reuters şi a site-ului LRT, al radioteleviziunii lituaniene. Rezoluţia adoptată de Seimas (parlamentul unicamercal al republicii baltice ex-sovietice) stipulează că membrii şi mercenarii Wagner sunt o ameninţare la adresa securităţii statului şi securităţii publice. În același timp, Lituania face apel și la celelalte țări din blocul comunitar să îi urmeze exemplul.

Motivul pentru care Wagner a fost desemnată „organizație teroristă”

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, mercenarii Wagner au comis crime de agresiune sistematice şi grave - uciderea şi torturarea de civili în Ucraina, bombardarea locuinţelor şi a altor obiective civile - care echivalează cu terorismul, se arată în document.

Wagner, companie militară privată înfiinţată de Evgheni Prigojin, om de afaceri apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin şi sancţionat de Uniunea Europeană şi de SUA (...), este instrumentul din umbră al puterii ruse, mai precizează rezoluția.

Aceasta atrage atenţia asupra faptului că Wagner primeşte echipamente militare gratuite de la guvernul rus, inclusiv sisteme de rachete Grad, tancuri şi vehicule blindate şi este antrenat de serviciul rus de informaţii militare GRU.

Mercenarii companiei au ajutat Rusia să ocupe şi anexeze Crimeea în 2014, au luat parte la ostilităţi în estul Ucrainei în 2015 şi sunt implicaţi în activităţi infracţionale în Republica Centrafricană, Sudan şi Mali.

În prezent mercenarii Wagner încearcă să preia controlul asupra oraşului ucrainean Bahmut.

În mai anul trecut, Seimas a calificat acţiunile Rusiei din Ucraina drept genocid şi Rusia ca fiind stat sponsor al terorismului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite