Virusul mortal care atacă bebelușii din Europa. Avertismentul medicilor: „Vedem o boală catastrofală!”

0
Publicat:

Specialiștii în boli infecțioase pediatrice din SUA sunt în alertă din cauza creșterii cazurilor de septicemie virală periculoasă și adesea mortală la bebelușii din Europa. Deși enterovirusurile sunt comune, cazurile de septicemie enterovirală neonatală au fost, din punct de vedere istoric, rare.

Un virus periculos afectează bebelușii FOTO Shutterstock
Un virus periculos afectează bebelușii FOTO Shutterstock

"Suntem cu toții pe ace, aici, în Statele Unite", a declarat Dr. David Kimberlin, co-director al diviziei de boli infecțioase pediatrice de la Universitatea Alabama din Birmingham, citat NBC News.

Enterovirusurile pot afecta grav nou-născuții, al căror sistem imunitar nu este suficient de matur pentru a lupta împotriva infecției.

"Majoritatea enterovirusurilor provoacă o boală foarte ușoară la copiii pe care îi infectează", a declarat miercuri, în cadrul unei ședințe de informare, Dr. Mike Ryan, directorul executiv al programului de urgențe sanitare al Organizației Mondiale a Sănătății. "Dar, într-o mică proporție, vedem o boală mult mai semnificativă, catastrofală".

Rată crescută de mortalitate

În luna mai, OMS a atras atenția asupra unui grup de un anumit tip de enterovirus, numit echovirus-11. Nouă bebeluși din Franța, în prima lună de viață, fuseseră infectați și dezvoltaseră insuficiență organică și septicemie. Șapte dintre ei au murit.

Este mai mult decât s-ar fi așteptat, a scris un purtător de cuvânt al OMS într-un e-mail.

"Este considerat neobișnuit, din cauza deteriorării extrem de rapide și a ratei asociate de mortalitate a cazurilor în rândul bebelușilor afectați", a scris purtătorul de cuvânt. Ecovirusurile pot fi răspândite prin materii fecale sau prin inhalarea de picături respiratorii și trăiesc de obicei în sistemul digestiv.

În Italia, s-a constatat că doi bebeluși gemeni au fost infectați cu aceeași tulpină de echovirus-11. Unul dintre ei a fost grav bolnav și a rămas la Terapie Intensivă. Mai mult, în Regatul Unit s-a raportat o creștere la fel de neobișnuită a miocarditei severe, sau a inflamației inimii, în rândul a 10 bebeluși care au avut un alt enterovirus numit coxsackievirus. Cel puțin unul a murit.

Se așteaptă ca OMS să actualizeze rapoartele globale privind septicemia neonatală legată de enterovirus în cursul acestei săptămâni, a declarat miercuri un purtător de cuvânt.

Există mai mult de 100 de tipuri de enterovirusuri 

Mai mult de 100 de tipuri de enterovirusuri pot infecta oamenii, potrivit CDC.

"Deși nu avem o supraveghere de rutină a enterovirusurilor, CDC dispune de alte sisteme de supraveghere pe care le folosim pentru a monitoriza și evalua rapid semnalele de apariție și creștere a unor tipuri specifice de enterovirusuri", a declarat Dr. Janell Routh, șeful diviziei de boli virale a CDC, într-o declarație. "Având în vedere că circulația virală a fost întreruptă de pandemia COVID-19, rămânem vigilenți la orice schimbări în transmiterea enterovirusurilor."

Medicii intervievați în întreaga țară constată o ușoară creștere a cazurilor de enterovirus, în special în rândul copiilor. Cei mai mulți au o temperatură ușoară, tușesc, strănută sau au dureri în gât și se recuperează fără prea multă agitație.

Cazurile din Europa, însă, i-au determinat pe medici să se asigure că pediatrii și familiile cu nou-născuți sunt conștienți de potențialul enterovirusurilor.

"Avem sistemele noastre în alertă maximă", a spus dr. Buddy Creech, medic pediatru specializat în boli infecțioase la Centrul Medical al Universității Vanderbilt din Nashville, Tennessee.

Deși enterovirusurile sunt comune, cazurile de septicemie enterovirală neonatală au fost, din punct de vedere istoric, rare. Dar, deoarece pandemia a dat peste cap toată activitatea virală, îngrijorarea este că ar putea exista o creștere și mai mare a enterovirusurilor în această vară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite