UPDATE SUA şi Rusia discută soarta Crimeei la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat american, John Kerry, şi omologul său rus, Serghei Lavrov, au discutat miercuri pentru prima dată despre situaţia din Ucraina, la finalul unei reuniuni cu privire la situaţia din Liban, în prezenţa preşedintelui francez François Hollande, relatează AFP.

UPDATE 01.40 Secretarul american de Stat, John Kerry, a infirmat, miercuri seară, anunţul potrivit căruia SUA şi Federaţia Rusă au ajuns la un acord asupra tensiunilor din Crimeea, declaraţie făcută de Serghei Lavrov. Diplomatul american a subliniat că singurul acord informal al ambelor părţi este să continue discuţia în zilele următoare.

„Am început un proces miercuri şi sperăm că acesta va conduce la detensionarea crizei în zilele următoare. Până acum nu există niciun acord între Moscova şi Washington”, a declarat Secretarul de Stat american John Kerry, după o întâlnire cu mai mulţi şefi ai diplomaţiei din Rusia, Franţa, Germania, precum şi din Marea Britanie.


UPDATE 20.25  Statele Unite şi Rusia au convenit să ajute Ucraina să pună în aplicare acordurile semnate la Kiev pe 21 februarie, afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după întrevederea pe care a avut-o cu secretarul de Stat american John Kerry.


UPDATE 19.48 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a refuzat să aibă o întrevedere cu omologul său ucrainean, Andrei Deşciţa, la Paris, anunţă ambasada Ucrainei, citată de AFP.

„În pofida presiunilor britanice şi americane, Serghei Lavrov a refuzat o întrevedere cu Andrei Deşciţa”, a comunicat ambasada Ucrainei.

Statele Unite au precizat că şeful diplomaţiei ucrainene nu a părăsit încă Parisul.


La finalul dejunului de lucru al Grupului Internaţional de Susţinere (GIS) a Libanului, Kerry şi Lavrov s-au întâlnit la o cafea pe terasa însorită a palatului prezidenţial, împreună cu omologii lor francez Laurent Fabius şi german Frank-Walter Steinmeier. Cei patru au discutat despre situaţia din Ucraina, potrivit unei surse diplomatice.

Potrivit agenţiilor internaţionale, oficialul american încearcă să îl convingă pe Lavrov să accepte observatorii OSCE în Crimeea pentru a monitoriza situaţia. În plus, Kerry doreşte să negocieze o soluţie politică pentru criza din peninsula Crimeea, prin acceptarea unui grup de dialog care să îi includă şi pe noii lideri de la Kiev, pe care Moscova nu îi recunoaşte.

Şeful diplomaţiei britanice William Hague l-a îndemnat miercuri pe omologul său rus Serghei Lavrov să se întâlnească, la Paris, cu ministrul ucrainean de Externe Andrii Deşciţa, în cadrul unor consultări diplomatice intense vizând soluţionarea crizei ucrainene, relatează AFP.

„Vom depune toate eforturile diplomatice pentru a pune în contact Rusia şi Ucraina la nivel ministerial, cu susţinerea altor naţiuni", a declarat Hague pentru câţiva jurnalişti, în cadrul unei întâlniri tripartite cu secretarul de Stat american John Kerry şi Deşciţa.

Lavrov denunţă ameninţările la adresa Rusiei

După întâlnirea de marţi cu şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, ministrul rus de Externe a afirmat că ameninţările cu sancţiuni occidentale nu vor schimba poziţia Rusiei privind Ucraina, catalogând avertismentele adresate Moscovei drept „contraproductive".

„Poziţia noastră este sinceră şi nu se va schimba.Ne-am opus întotdeauna politicilor privind sancţiuni unilaterale. Sper că partenerii noştri vor înţelege caracterul contraproductiv al acestor acţiuni", a spus Lavrov, citat de AFP.

„Furia şi umilirea nu sunt de bun augur", a adăugat Lavrov.

În privinţa situaţiei din Crimeea, „securitatea este garantată de grupuri de voluntari. Au fost confiscate arme şi substanţe explozive", a subliniat Lavrov.

„Iar militarii ruşi din bazele Flotei de la Marea Neagră acţionează strict în baza acordului care permite prezenţa lor pe acest teritoriu, în funcţie de solicitările autorităţilor legitime din Ucraina", a spus Lavrov.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite