Unitatea forțelor speciale ucrainene care duce o bătălie din umbră împotriva forțelor ruse, într-un colț important al frontului

0
Publicat:

O unitate navală a forțelor speciale ale Ucrainei se află în fruntea unei bătălii din umbră împotriva efectivelor ruse într-un mic dar important colț al frontului din sudul țării.

Orașul Herson e ținta bombardamentul de când a fost eliberat de sub ocupație FOTO EPA-EFE
Orașul Herson e ținta bombardamentul de când a fost eliberat de sub ocupație FOTO EPA-EFE

De la eliberarea capitalei regionale Herson și retragerea trupelor invadatoare pe malul estic al râului Nipru, în noiembrie, părțile beligerante sunt angajate într-o bătălie intensă în insulele și mlaștinile deltei, relatează Insider.

Bătălia este coordonată din umbră de unitatea 73 a Centrului Naval al Operațiunilor Speciale alături de alte forțe speciale, efectuând raiduri împotriva pozițiilor rusești de-a lungul râului Nipru.

De pildă, în ianuarie, scafandrii acestei unități, sprijiniți de drone, au trecut râul în cursul nopții și au eliminat un punct de comandă și control al rușilor de pe malul estic.

De asemenea, ei au efectuat misiuni de recunoaștere pe capul Kinburn, o fâșie cu o lungime de aproape cinci kilometri din regiunea Nicolaev care, dacă ar fi cucerit, ar oferi o deschidere pe uscat pentru armata ucraineană către restul teritoriului din regiunea Herson încă ocupat de soldații ruși, dar și către Peninsula Crimeea.

Tot acești soldați ai forțelor speciale de tip ucrainean au fost printre primele efective care au ajuns pe Insula Șerpilor din Marea Neagră după ce trupele invadatoare au evacuat-o în iulie. Scafandrii din unitatea 73 a Centrului Naval pentru Operațiuni Speciale s-au apropiat de insulă în vehicule subacvatice pentru a se asigura că nu există mine sau alte obstacole care ar sta în calea forțelor de debarcare.

Centrul 73 Naval de Operațiuni Speciale al Marinei este succesoarea Brigăzii navale cu destinație specială a 17-a din epoca sovietică. Înființată ca unitate de antrenament, a devenit cunoscută pentru raidurile sale cu bărci de mici dimensiuni și misiunile de recunoaștere desfășurate în spatele liniilor rusești de-a lungul râului Nipru.

Unitatea, cu sediul în regiunea Nicolaev, la vest de regiunea Herson, este structurată aproximativ pe același principii ca o echipă SEAL a Marinei SUA și are patru specializări: demolări subacvatice, deminare, recunoaștere și sprijin logistic. Unitatea este compusă probabil din câteva zeci de membri ai forțelor speciale.

Centrul 73 de operațiuni speciale al Marinei ar putea juca un rol semnificativ în viitoarele lupte de amploare. Dacă armata ucraineană lansează atacuri majore în sud, malul estic al Hersonului ar fi o potențială țintă, dar pentru a ajunge acolo ar fi nevoie de deplasarea trupelor și vehiculelor cu barca.

În acest scop, Centrul 73 de Operațiuni Speciale al Marinei ar fi probabil trimis înainte pentru a cerceta plajele, a înlătura obstacolele și a asigura capetele de pod - sau pentru a distrage atenția rușilor cu raiduri în altă parte.

Construcție de la zero

La fel ca și această unitate, cea mai mare parte a armatei ucrainene a apărut din armata sovietică. Până în 2014, când Rusia a atacat Ucraina și a cucerit Crimeea, antrenamentul, tacticile și armele armatei ucrainene erau similare celor sovietice.

Forțele ucrainene au fost prinse cu garda jos și au fost presate să gestioneze criza din 2014. De atunci, Kievul a încercat să își îmbunătățească pregătirea militară și să își modernizeze echipamentul, colaborând în acest sens cu țările occidentale.

Membrii forțelor speciale ucrainene au trebuit, de asemenea, să muncească din greu pentru a ajunge la nivelul de profesionalism și competență pe care îl arată acum pe câmpul de luptă. Cu sprijinul extins al Occidentului, comunitatea de operațiuni speciale din Ucraina a parcurs un drum lung în ultimul deceniu.

Comandourile ucrainene sunt acum pricepute în tacticile unităților mici și înțeleg importanța vitală a unei planificări adecvate a misiunilor. O altă diferență crucială este capacitatea lor de a prelua inițiativa pe câmpul de luptă.

În cadrul modelului sovietic, nu exista un corp de subofițeri - soldați experimentați care adesea conduc unități mici - lăsând trupele din prima linie să depindă de ofițerii de nivel superior pentru îndrumare. Performanța Rusiei în Ucraina a arătat slăbiciunea acestui model.

Antrenați în Occident și căliți în luptă, aceste trupe speciale sunt o forță, așa cum au ocazia să afle rușii din insulele și mlaștinile de pe râul Nipru.

Un fost membru al trupelor americane speciale SEAL a explicat pentru Insider că multe lucruri ar putea merge rău în timpul acestor operațiuni fluviale care necesită un grad înalt de coordonare, dar și că atunci când sunt bine plănuite sunt greu de respins.

Băieții de la sol depind de puterea de foc a celor de pe vas. Dar comandantul general trebuie să sincronizeze cele două elemente pentru a preveni un incident de foc prietenesc”, a subliniat fostul ofițer din cadrul SEAL, care a comentat sub rezerva anonimatului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite