Ungaria: Mii de profesori au ieșit să protesteze în fața Parlamentului împotriva unui proiect de lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii maghiari au ieșit să protesteze vineri împotriva unui proiect de lege care urmărește să mărească volumul de muncă şi introduce evaluarea performanţelor, actul normative este văzut drept o "răzbunare" după luni de conflict cu guvernul lui Viktor Orban, scrie AFP.

Parlament Ungaria FOTO: Profimedia
Parlament Ungaria FOTO: Profimedia

Mii de persoane s-au adunat în faţa Parlamentului din Budapesta, unde deputaţii erau prezenţi pentru a analiza amendamentele propuse de partidul la putere al premierului Viktor Orban.

"An şcolar prelungit, până la douăsprezece ore de muncă pe zi: pe scurt, este +munceşti mai mult ca să câştigi mai puţin!+", a criticat Valentina Kiss, o profesoară de informatică de 29 de ani.

Profesorii din ungaria protestează de peste un an pentru condiţii de muncă mai bune şi creşteri salariale, denunţând un domeniu aflat în derivă, afectat de deficitul cadrelor şi îmbătrânirea personalului.

Profesorii din Ungaria au revendicări salariale fără succes de mai multi şi în pofida inflaţiei record, profesorii sunt plătiţi în continuare cu salarii între 170.000 de forinţi (455 de euro) şi 396.000 de forinţi (circa 1.000 de euro) pe lună, sau cât o casieră de supermarket.

Nemulțumirile profesorilor au izbucnit după adoptarea în februarie 2022 a unui decret care restrânge drastic dreptul la grevă. Mai mulţi profesori au fost disponibilizați de atunci pentru că au încetat lucrul câteva zile pentru a-şi apăra revendicările. Naţionalizarea şcolilor municipale sub egida lui Viktor Orban reprezintă, de asemenea, o problemă. Școlile au o autonomie redusă, iar profesorii sunt nevoiţi să urmeze o programă la literă, adesea influenţată ideologic pentru a susţine linia ultraconservatoare a guvernului, au denunţat profesorii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite