Un deputat ucrainean, acuzat de mită, a fugit în România unde a cerut azil politic. A primit permis de ședere temporară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un deputat din fracțiunea „Sluha Narodu” (Servitorul Poporului) din Ucraina, Andrii Odarcenko, acuzat că ar fi încercat să ofere mită conducerii Agenției de Reconstrucție și Dezvoltare a Infrastructurii, ar fi fugit în România.

Andrii Odarcenko, deputat din Ucraina FOTO: pravda
Andrii Odarcenko, deputat din Ucraina FOTO: pravda

UPDATE: Potrivit unor surse, deputatul ucrainean a trecut ilegal frontiera, prin nordul țării, pe la Rădăuți. Acestuia i s-a eliberat un permis de ședere temporară de către Centrul Regional de Cazare și Proceduri a Solicitanților de Azil Rădăuți. Statul ucrainean nu a emis nicio alertă cu privire la Andrii Odarcenko și nu a cerut extrădarea acestuia. 

Conform unui procuror care a participat la ședința Curții Anticorupție din Ucraina, Odarcenko a trecut ilegal granița cu România, ocolind punctele de control. Ulterior, ar fi depus o cerere de azil către autoritățile române, conform Ukrainskaya Pravda.

Intrarea s-a făcut prin nordul județului, pe la Rădăuți

Deputatului I  s-a eliberat un permis de ședere temporară.

Statul ucrainean nu a emis nicio alertă și nu a cerut extrădarea.

Procurorul a declarat că, la 19 septembrie, șoferul „neoficial” al lui Odarchenko a declarat că, cu două zile înainte de acea dată, deputatul a cerut să fie lăsat în partea centrală a orașului, i-a dat șoferului telefoanele sale mobile și i-a cerut să le pună la încărcat.

Odarchenko a mai spus că va ajunge singur la Verkhovna Rada și înapoi. De atunci, șoferul nu l-a mai văzut pe deputat și nu a știut cum să îl contacteze.

Potrivit sursei citate, președintele Verkhovna Rada nu a emis o călătorie de afaceri pentru Odarchenko pentru a merge în străinătate.

Andrei Odarchenko, în vârstă de 45 de ani, a fost acuzat în noiembrie 2023 de Biroul Național Anticorupție al Ucrainei că ar fi încercat să-l mituiască în criptomonede (10.000 de dolari) pe șeful Agenției de Stat pentru Reconstrucția și Dezvoltarea Infrastructurii, Mustafa Naiem.

Deputatul ar fi cerut fonduri pentru renovarea unei universități unde ocupa poziția de rector, deși contractul său fusese suspendat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite