Un britanic din armata ucraineană, care a luptat şi împotriva Statului Islamic în Siria, luat prizonier de către ruşi la Mariupol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aiden Aslin

Un britanic, Aiden Aslin, membru al armatei ucrainene, a fost luat prizonier de către ruşi şi apare în imagini difuzate de către televziunea publică rusă încătuşat şi cu o tăietură pe frunte, iar mama sa cere în cotidianul The Daily Telegraph ca fiul său fie tratat ”uman” şi eliberat, relatează AFP.

Televiziunea publică rusă a difuzat joi seara imagini în care tânărul britanic apare încătuşat şi are o tăietură pe frunte şi a anunţat că este vorba despre Aiden Aslin.

   

Mama tânărului, Ang Wood, a confirmat cotidianului britanic The Daily Telegraph, care a scris câteva articole despre tânărul în vârstă de 28 de ani, inclusiv înainte de invazia Ucrainei de către Rusia, că este vorba despre fiul său, care are un anumit tatuaj.

”Aiden este un membru activ al forţelor armate ucrainene şi, ca atare, un przonier de război”, care ”trebuie tratat uman”, declară ea ziarului.

Ea îi aminteşte preşedintelui rus Vladimir Putin Convenţia de la Geneva cu privire la prizonieri.

”Se pare că a fost bătut. A venit vremea ca Guvernul britanic să se implice să  asigure eliberarea lui Aiden”, îndeamnă ea.

Contactat de AFP vineri, Ministerul britanic de Externe nu a răspuns imediat.

Potrivit unui mesaj postat pe reţele de socializare, după consultări cu familia sa, care speră la un schimb de prizonieri, tânărul scria marţi, după 48 de zile de război, că ”noi am încercat să facem totul pentru a apăra Mariupolul (sud-est), dar n-am avut altă opţiune decât să ne predăm forţelor ruse”.

”Nu avem nicio hrană şi nicio muniţie (...). Sper ca acest război să se termine curând”, scria Aiden Aslin.

Potrivit The Daily Telegraph, Aiden Aslin, cunoscut drept Johnny, a intrat în 2018 în Marina ucraneană şi şi-a cumpărat o casă în Ucrana, pentru a-şi întemeia o familie cu logodnica sa.

Înainte de a lupta în Ucraina, Aiden Aslin a intratîn rândul Unităţilor Apărării Poporului (YPG, kurzi) şi a luptat împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria. El avea 21 de ani la acea vreme.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite