UE şi Republica Moldova au prelungit acordul privind transportul rutier până la 31 decembrie 2025

0
Publicat:

Uniunea Europeană şi Republica Moldova au prelungit, marţi, valabilitatea actualului lor acord privind transportul rutier până la 31 decembrie 2025, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar citat de Agerpres.

Maia Sandu și Adina Vălean. FOTO Arhivă
Maia Sandu și Adina Vălean. FOTO Arhivă

Acest acord cu Republica Moldova, semnat pentru prima dată la 29 iunie 2022, a sporit substanţial exporturile rutiere din Republica Moldova către UE, în beneficiul ambelor economii și urmează să ajute în continuare Republica Moldova să acceseze pieţele mondiale prin facilitarea tranzitului prin ţările UE şi, de asemenea, prin dezvoltarea în continuare a legăturilor sale cu piaţa Uniunii Europene.

„Acest acord rutier este un element vital pentru Moldova, grav afectată de pierderea rutelor sale comerciale tradiţionale şi de războiul din Ucraina. Decizia de astăzi oferă previzibilitate operatorilor economici atât din UE, cât şi din Moldova şi confirmă sprijinul nostru ferm pentru Moldova. În următoarele 18 luni, schimburile economice rutiere dintre operatorii din UE şi cei din Republica Moldova pot continua fără obstacole", a declarat comisarul european pentru Transport, Adina Vălean.

Înstituit în urma pierderii unor rute de transport importante care trec prin porturile de la Marea Neagră şi pieţele de export din Ucraina către estul Ucrainei, cauzată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, acordul contribuie la o mai bună ancorare a pieţei Republicii Moldova în UE prin liberalizarea parţială a transportului rutier de mărfuri prin acordarea de drepturi de tranzit şi de transport bilateral transportatorilor din Republica Moldova şi din Uniune pentru teritoriile lor respective.

Consolidarea culoarelor de solidaritate UE-Ucraina

Acordul a consolidat, de asemenea, culoarele de solidaritate UE-Ucraina, facilitând transportul rutier între UE şi Moldova, care este o ţară de tranzit importantă pentru exporturile şi importurile ucrainene.

În al treilea trimestru al anului 2022, exporturile rutiere din Republica Moldova către UE au crescut cu 27%, iar în al treilea trimestru al anului 2023, creștere a fost de 35% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021.

UE a beneficiat, de asemenea, de acord, întrucât exporturile UE pe cale rutieră către Republica Moldova au crescut cu 30% în valoare din al treilea trimestru al anului 2021 până în al treilea trimestru al anului 2022 şi s-au stabilizat aproximativ la aceeaşi valoare în al treilea trimestru al anului 2023.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite