UE continuă să furnizeze Rusiei echipamente critice pentru industria gazelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda sancțiunilor, echipamentele trec prin China și, uneori, doar merg direct spre cumpărător.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Companiile europene au furnizat echipamente critice pentru proiectul energetic rusesc Arctic LNG 2 evitând sancțiunile, se precizează într-o investigație realizată de The Moscow Times împreună cu organizația non-profit Arctida.

Deși UE a impus o interdicție privind vânzarea echipamentelor pentru producția de gaz lichefiat către Rusia încă din mai 2022, livrările au continuat cel puțin până în ianuarie 2024. Pe baza datelor oficiale ale vamei ruse, jurnaliştii au aflat că în total au fost livrate echipamente în valoare de cel puţin 580 de milioane de euro.

Cei mai mari furnizori au fost companii din Italia (112 milioane euro), Franța (31,6 milioane euro), Germania (25 milioane euro), Olanda (12,8 milioane euro) și Spania (8 milioane euro). Echipamentele au fost aduse în Rusia prin China, dar aproximativ 11% din livrările italiene în 2023 au venit direct din Italia.

Expertul pe piața petrolului și gazelor, Mykhailo Krutikhin, observă că producătorii nu pot urmări întotdeauna unde ajung echipamentele vândute intermediarilor, dar nu este pregătit să excludă implicarea directă.

Directorul Arctida, Ilya Shumanov a remarcat că cel puțin unele dintre echipamentele vândute rușilor sunt „destul de specifice”. „De aceea, credem că managerii furnizorilor europeni ar fi trebuit să înțeleagă în ce proiecte poate fi folosit”, a conchis el.

Rusia eludează sancțiunile

Rusia continuă să primească mașini britanice de lux, în ciuda sancțiunilor. Vehiculele a căror aprovizionare este restricționată pot intra în Federația Rusă prin țările fostei URSS.

Am mai spus că Uniunea Europeană a decis să-i pedepsească mai aspru pe cei implicați în eludarea sancțiunilor. Pentru ca legea relevantă să intre în vigoare, aceasta trebuie adoptată în cadrul unei reuniuni a Consiliului Uniunii Europene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite