Statele baltice se vor decupla de la rețeaua de energie a Rusiei, la trei decenii de „ruperea” de URSS

0
Publicat:

Statele baltice urmează să se decupleze de rețeaua electrică rusă la începutul lui 2025, în ciuda solicitărilor din partea Lituaniei pentru o ieșire mai devreme, a declarat premierul eston pentru Reuters.

Stâlpi de înaltă tensiune pe un câmp
Statele baltice urmează să se decupleze de rețeaua electrică rusă la începutul lui 2025

La trei decenii după despărțirea de fosta Uniune Sovietică (URSS) și la 19 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, statele baltice Estonia, Letonia și Lituania depind încă de Rusia pentru a asigura un sistem de putere stabil.

Lituania pledează pentru o dată de decuplare la începutul anului 2024, spunând că Rusia nu este de încredere și este un agresor. Dar acest lucru nu este acceptabil pentru Estonia, care ar suporta cea mai mare parte a costurilor unei mișcări anterioare, a declarat premierul eston Kaja Kallas pentru Reuters.

„Înțeleg că Lituania vrea să o aibă mai repede, dar întrebarea este că... Estonia ar plăti cel mai mare preț pentru asta în ceea ce privește (costul), dar și în ceea ce privește riscurile de întrerupere de curent”, a spus Kallas, vorbind la marginea summitului NATO de la Vilnius de săptămâna trecută.

"Ca un compromis, suntem de acord să aducem acest termen-limită cu un an mai aproape. Deci, plecăm la începutul lui 2025", a spus Kallas.

Operatorul lituanian de rețea electrică Litgrid a declarat că va continua să facă lobby Estoniei și Letonia pentru a se deplasa mai devreme, dar va urma calendarul Estoniei dacă Estonia se menține ferm, deoarece toate cele trei țări baltice trebuie să se decupleze.

„Suntem dependenți de Estonia, așa că dacă nu se răzgândesc, din păcate, se va întâmpla conform orarului lor (la începutul lui 2025)”, a declarat Rokas Masiulis, șeful operatorului lituanian de rețea electrică Litgrid, în comentariile făcute către Radioul public al Lituaniei luni.

„Vedem ce se întâmplă în Ucraina, unde oamenii sunt uciși și bombele continuă să cadă – nu cred că este alegerea potrivită să cooperăm în continuare cu agresorul doar pentru că acest lucru economisește câțiva cenți”, a spus Masiulis reporterilor luni.

Conform unui acord semnat în 2018, liderii regiunii, cu sprijinul Poloniei și al Comisiei Europene și 1,6 miliarde de euro (1,61 miliarde de dolari) în finanțare europeană, au convenit să își modernizeze infrastructura și să se deconecteze de la rețeaua rusă până în 2025.

Decuplarea va fi anunțată printr-o cerere oficială către operatorii de rețea comune din Marea Baltică, Rusia și Belarus în august 2024, a spus Kallas.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite