Ucraina a ajuns un laborator de testare a armelor din Coreea de Nord, Iran și China

0
Publicat:

Folosirea de către Rusia a rachetelor nord-coreene în timpul ofensivei sale din Ucraina prezintă o oportunitate unică pentru Phenian de a-și evalua armamentul în scenarii reale de luptă și să obțină astfel informații pentru a le spori eficacitatea, potrivit unui înalt oficial militar american.

rachete coreea de nord

„Nu cred că, în amintirea mea recentă, armata nord-coreeană a avut un laborator pe câmpul de luptă așa cum le permit rușii să-l aibă în Ucraina”, a spus generalul Charles Flynn, generalul comandant al Armatei SUA Pacific, relatează Bloomberg .

Coreea de Nord devine un furnizor principal de arme pentru Rusia , furnizând Moscovei rachete balistice și peste 3 milioane de obuze de artilerie.

În timpul unei vizite la întinsa garnizoană a armatei americane Humphreys, situată la aproximativ 80 de kilometri sud de Seul, Flynn a subliniat pe 6 aprilie că SUA vor monitoriza îndeaproape situația. El și-a exprimat îngrijorarea că Coreea de Nord ar putea obține informații despre armamentul lor prin războiul din Ucraina, la care altfel nu ar fi avut acces.

SUA, Coreea de Sud și alte națiuni au acuzat Coreea de Nord că a trimis în Rusia ultimele sale rachete balistice cu capacitate nucleară. Se presupune că aceste rachete sunt concepute pentru a fi ușor de ascuns, dislocate rapid și greu de interceptat.

Imaginile furnizate de SUA sugerează că aceste rachete sunt Hwasong-11, o categorie largă de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, cunoscute pentru capacitatea lor de a lovi ținte cu precizie, relatează Bloomberg, citând experți în arme.

Au existat cel puțin 10 cazuri în care Rusia a folosit rachete nord-coreene pentru a ataca Ucraina, a declarat Jung Pak, înalt oficial american pentru Coreea de Nord, în martie.

Oleksandr Filchakov, șeful Procuraturii regiunii Harkov, a declarat pe 14 martie că Rusia a folosit aproape 50 de rachete nord-coreene în atacurile sale asupra Ucrainei de la începutul invaziei pe scară largă. Acest număr este de cinci ori mai mare decât numărul vehiculat de Pak.

Și Iranul are posibilittea, prin intermediul armatei ruse să-și testeze dornele și rachetele în Ucraina.

Armele chineze și indiene se pot ciocni în Ucraina

Războiul devastator purtat de Rusia împotriva Ucrainei atrage arme și muniții din întreaga lume, în timp ce ambele părți caută un avantaj într-o luptă de uzură devastatoare, care durează de mai bine de doi ani, scrie Newsweek.

Această dinamică opune arme din mai multe statel una împotriva celeilalte. Multe dintre aceste competiții sunt planificate și aprobate de furnizori. Utilizarea de către Ucraina a tehnologiei militare occidentale împotriva forței de invazie rusești este cel mai vizibil exemplu de susținere a Kievului de către NATO.

Între timp, utilizarea de către Moscova a dronelor kamikaze iraniene împotriva orașelor ucrainene apărate de sisteme antiaeriene occidentale atinge conflictul care mocnește de zeci de ani între Teheran și Washington D.C.

Ucraina și Rusia - fie la nivel de stat, militar sau individual - apelează, de asemenea, la piața privată pentru a umple golurile din arsenalele lor. Numeroasele grade de separare oferite de rețelele comerciale internaționale au determinat unele confruntări mai surprinzătoare pe câmpul de luptă.

În ultimele luni au apărut mai multe fotografii cu artileriști ucraineni care folosesc ceea ce par a fi obuze de artilerie de producție indiană pentru a ataca pozițiile rusești, unde trupele Moscovei sunt din ce în ce mai mult echipate cu arme chinezești, de la proiectile de artilerie la drone quadrocopter și chiar vehicule de teren asemănătoare cu cele de pe terenurile de golf .

Guvernul indian – care a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei și se bucură de reduceri semnificative la importurile de energie din Rusia –a negat „categoric” orice cunoștință despre furnizarea de obuze forțelor ucrainene.

Obuze indiene pentru artileria ucraineană?

Informații neconfirmate din presă au sugerat că obuzele de 155 mm au fost vândute pentru prima dată la cel puțin două națiuni europene - una dintre ele se presupune că este Slovenia - de către compania privată indiană Munitions India Limited MIL, înainte de a fi transmise Ucrainei.

Slovenia a respins informațiile drept „știri false” într-o declarație publicată luna trecută, adăugând că țara „nu a cumpărat niciodată” muniții de 155 mm din India „și nici nu a participat la transferul sau revânzarea unor astfel de muniții în alte țări”.

„O astfel de informație înșelătoare este o încercare atât de a dăuna Republicii Slovenia, cât și de a discredita rolul său internațional, deoarece a devenit membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU”.

India, nealiniată, a rezistat să fie atrasă în războiul cu Ucraina. New Delhi a menținut de multă vreme legături economice și militare strânse cu Rusia.

Un sondaj Morning Consult din 2023 a arătat că indienii consideră acum China cea mai mare amenințare militară a țării. New Delhi este din ce în ce mai precaut pe fondul presiunii chineze în regiunile disputate de graniță din Himalaya, influenței tot mai mari a Beijingului în țările vecine precum Sri Lanka, Myanmar, Bangladesh și Pakistan și a legăturilor mai strânse ruso-chineze pe fondul războiului cu Ucraina.

Prezența armelor indiene în Ucraina nu a fost confirmată. Utilizarea de către Rusia a echipamentelor și munițiilor produse în China a fost, deși furnizarea directă de către Beijing nu a fost dovedită.

SUA au confirmat în martie 2023 că au fost găsite proiectile de artilerie chineză pe câmpurile de luptă ucrainene. Forțele ucrainene au raportat, de asemenea, că au întâlnit muniții fabricate în China, deși nu este clar de unde provin și când au fost furnizate. Se bănuiește că Moscova primește livrări directe de muniție din Coreea de Nord și Iran.

China a negat în repetate rânduri că a sprijinit agresiunea Rusiei cu ajutor direct, considerându-se o putere neutră și un potențial arbitru în eventualele discuții de pace viitoare. Dar adâncirea legăturilor economice, politice și militare ale Beijingului cu Moscova sugerează o susținere de facto a războiului cu Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite