Oprirea ajutorului pentru Ucraina ar fi una dintre cele mai mari greșeli din istoria SUA

0
Publicat:

Republicanii care blochează un pachet de ajutor militar pentru Ucraina, evident, nu-și amintesc de atacurile teroriste din 11 septembrie, scrie Hal Brands, editorialist la Bloomberg și profesor emerit al Școlii de Studii Internaționale Avansate Henry Kissinger de la Universitatea Johns Hopkins. În opinia sa, America a făcut multe greșeli, cum ar fi Vietnamul, dar greșelile de inacțiune au dus la războaie mai mari și la mai mulți morți.

drapel SUA Ucraina foto pixabay

„Cereți istoricilor să numească cele mai mari erori de calcul ale politicii externe ale Americii și veți auzi adesea o listă de intervenții eșuate - Vietnam, Irak, Afganistan și alte războaie care au mers prost. Dar unele dintre cele mai mari eșecuri ale Americii au fost mai degrabă erorile de omisiune decât acțiunile deliberate – cazuri în care păcatul strategic nu a fost să faci prea mult, ci să faci prea puțin și în care precauția excesivă a dus în cele din urmă la un preț teribil... Dacă Washingtonul nu oferă asistență care să permită trupelor ucrainene să continue lupta, consecințele vor fi grave și globale și va submina politica SUA pentru anii următori”, avertizează Brands.

Fără ajutorul SUA, Ucraina nu va avea nicio cale viabilă spre victorie în acest război

În opinia sa, dacă SUA încetează să susțină Ucraina, nimeni altcineva nu va putea să preia această inițiativă și consecințele încetării ajutorului vor începe să se acumuleze rapid. Trupele ucrainene au fost forțate să iasă din Avdiivka, în estul țării, din cauza lipsei grave de muniție de de artilerie. În câteva luni – sau mai devreme – Ucraina fără obuze se va confrunta cu decizii dureroase cu privire la modul în care își va desfășura resursele militare în scădere.

„Fără îndoială, fără ajutorul Statelor Unite, Ucraina nu va avea nicio cale viabilă spre victorie în acest război sau spre atingerea unei păci care să lase țara capabilă militar de apărare și viabilă economic. Rezultatul probabil, în cele din urmă, va fi o înțelegere impusă sub botnițele armelor rusești. Unii analiști cred că înfrângerea va întări în mod magic SUA, permițându-i să facă o întorsătură decisivă în teatrul indo-pacific. De fapt, înfrângerea Ucrainei va duce la consecințe dezastruoase, la scară largă”, crede analistul.

O victorie rusă în Ucraina ar distruge norma post-1945

El observă că înfrângerea Ucrainei ar semăna o instabilitate serioasă în Europa, deoarece Rusia răzbunătoare, mobilizată militar, amenință frontul de est al NATO. Nu în ultimul rând, o victorie rusă în Ucraina ar distruge norma post-1945 care interzice cucerirea forțată și anexarea teritoriilor, trimițând astfel lumea înapoi în anarhie vicioasă.

„Nu accepta argumentul că pierderea Ucrainei ar fi o victorie pentru realismul rafinat. Ar fi un triumf pentru acea aripă a Partidului Republican care știe puțin și îi pasă mai puțin de rolul indispensabil pe care l-a jucat puterea SUA în crearea lumii relativ binevoitoare în care trăiesc astăzi America și multe alte țări. Și având în vedere că Statele Unite previn în prezent aceste consecințe nefericite cu doar 5% până la 6% din bugetul său anual de apărare - și fără participarea unui singur soldat american la luptă - o astfel de retragere ar fi una dintre cele mai mari și neforțate erori în istoria politicii externe a Statelor Unite ale Americii”, crede Brands.

Analistul notează că, dacă opinia sa sună ca o exagerare, aceasta se datorează faptului că mulți critici ai politicii americane sunt "mai interesați de greșelile care vin din depășirea limitelor decât de greșelile care vin din nerespectarea lor". El susține că, în anii 1920 și 1930, Statele Unite au refuzat să își folosească puterea pentru a stabiliza sistemul fragil de după Primul Război Mondial, contribuind astfel la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, iar la sfârșitul anilor 1990, au refuzat să folosească o forță mai agresivă împotriva Al-Qaeda, o greșeală care a dus la atacurile din 11 septembrie și la toată suferința care a urmat.

"Sau luați în considerare istoria politicii americane față de Ucraina însăși. După ce președintele rus Vladimir Putin a cucerit Crimeea și a invadat estul Ucrainei în 2014, președintele Barack Obama a reținut ajutorul militar letal de teamă să nu agraveze conflictul. Dar, procedând astfel, el a contribuit la convingerea lui Putin că poate dezmembra o țară vecină fără să plătească un preț mare", a explicat Brands.

"Este clar că o perioadă dominată de intervențiile militare americane nesatisfăcătoare în Orientul Mijlociu a creat un climat intelectual în care erorile de acțiune sunt catalogate la nesfârșit, în timp ce erorile de inacțiune trec relativ neobservate. Dacă a existat vreodată un moment pentru a schimba această mentalitate, acesta este acum, când Washingtonul se apropie de una dintre cele mai fatale decizii de politică externă din ultimele decenii", subliniază analistul Bloomberg.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite