Demonstraţie de forţă a partidelor extremei drepte europene la o reuniune în Spania, criticată de premierul Sanchez

0
Publicat:

Reunite de la o întâlnire desfăşurată la Madrid, partidele extremei drepte europene au cerut duminică transformarea scrutinului europarlamentar din iunie într-o „zi a eliberării şi speranţei europene”, încercând să afişeze un front unit, în pofida diviziunilor dintre principalele formaţiuni suveraniste europene, relatează AFP, citată de Agerpres.

 Pedro Sanchez. FOTO Profimedia
Pedro Sanchez. FOTO Profimedia

Convenţia „Europa Viva 24”, la care au participat aproximativ zece partide suveraniste europene, a fost organizată de partidul spaniol de extremă dreapta Vox,  invitat special fiins preşedintele ultra-liberal argentinian Javier Milei și s-a dorit a fi o demonstraţie de forţă înaintea alegerilor europarlamentare din 6-9 iunie.

„Zone întregi din Franţa sunt inundate de migraţie”

Insistând asupra punctelor de convergenţă între aceste partide, participanţii la reuniune şi-au îndreptat atacurile îndeosebi asupra elitelor europene şi politicii Bruxellesului privind migranţii veniţi din afara UE.

„Adevărata Europă, cea a libertăţii popoarelor”, are nevoie de forţe naţionaliste „adunate”, a indicat Marine Le Pen, fosta preşedintă a partidului francez Adunarea Naţională (Rassemblement National-RN).

„Zone întregi din ţara mea, Franţa, sunt inundate de migraţie şi nu se mai află sub autoritatea statului. (...) Asupra acestui subiect (al migraţiei) UE nu face nimic. Mai rău, încearcă să o organizeze prin faimosul pact privind azilul şi migraţia" recent adoptat, a mai spus Marine Le Pen.

Printr-un mesaj video adresat participanţilor, premierul ungar Viktor Orban a îndemnat „patrioţii” să „ocupe Bruxellesul”, în timp ce şefa guvernului italian, Georgia Meloni, a cerut „mobilizare” şi „ieşirea în stradă” pentru a obţine o „schimbare în Europa” la scrutinul din 6-9 iunie.

Meloni a fost însă criticată de Marine Le Pen pentru că ar intenţiona să o voteze pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene.

„Noi apărăm toţi suveranitatea noastră naţională, dar ştim de asemenea că nu o putem face singuri”, a remarcat la rândul său gazda reuniunii, liderul partidului spaniol Vox, Santiago Abascal, care a îndemnat la o „alianţă mondială” a partidelor suveraniste, care în Parlamentul European sunt divizate între două grupuri politice, respectiv Identitate şi Democraţie (ID) şi Conservatorii şi Reformiştii Europeni (CRE).

Pedro Sanchez: Spania reprezintă ceea ce ei detestă

În centrul Madridului, sute de persoane au manifestat împotriva desfăşurării acestei reuniuni, întâlnire condamnată şi de premierul socialist spaniol Pedro Sanchez.

„Internaţionala extremei drepte se reuneşte astăzi în Spania”, întrucât „Spania reprezintă ceea ce ei detestă: feminismul, justiţia socială, demnitatea muncii, statul providenţă şi democraţia”, a scris premierul progresist spaniol pe platforma X. Rostit în timpul conferinţei partidelor suvernaiste, numele premierului Sanchez a fost huiduit de mai multe ori.

Potrivit sondajelor efectuate în statele UE, o alianţă în Parlamentul European între grupurile politice progresiste (popularii, socialiştii, Verzii şi Renew) ar putea fi de data aceasta mai dificilă în urma creşterii popularităţii partidelor conservatoare şi de extremă dreapta. Totuşi, acestea din urmă nu vor putea împiedica formarea unei majorităţi a celor dintâi.

Candidatul grupului politic din Parlamentul European care obţine cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare are prima şansă de a deveni preşedinte al Comisiei Europene. Cum sondajele situează Partidul Popular European (PPE) pe primul loc, actuala preşedintă a Comisiei, Ursula von der Leyen, este bine plasată pentru a obţine încă un mandat, însă nu la fel de uşor ca în 2019.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite