„The Daily Mail“: Primul român care „a invadat“ Marea Britanie, felicitat de preşedintele Iohannis  în noaptea dintre ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Spirescu FOTO Adevărul
Victor Spirescu FOTO Adevărul

Tabloidul britanic „The Daily Mail“ a publicat, în ediţia electronică, un interviu cu Victor Spirescu, primul român care a ajuns în Marea Britanie anul trecut, după ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii. În interviu, tânărul a vorbit despre dificultăţile pe care le-a întâmpinat, nevoit să se adapteze la obiceiurile britanicilor, dar şi despre mesajele de încurajare venite din ţară, inclusiv de la preşedintele României, Klaus Iohannis.

Jurnaliştii britanici precizează, în articolul dedicat lui Spirescu (30 de ani), că acesta a sosit în Marea Britanie în urmă cu un an. In prezent, câştigă peste 60.000 de lire pe an şi susţine că trimite acasă o mare parte din sumă.

„Acum un an“, scriu cei de la „The Daily Mail“, „Victor Spirescu s-a îmbarcat, în linişte, în cursa din România spre Luton, în căutarea unei vieţi noi. Bărbatul şi-a imaginat că sosirea sa va trece neobservată“.

Spre uimirea sa, însă, Spirescu a fost centrul atenţiei odată ce a ajuns în Marea Britanie, se arată în articol.

Acum, după un an, Spirescu a ajuns să lucreze şi să înveţe tot mai multe despre cultura britanică, însă nu toate obiceiurile englezilor îi sunt pe plac.

„Fetele beau prea mult aici. Vineri seara, fetele sunt atât de bete, iar eu nu pot fi de acord cu asta. Nu vezi aşa ceva în România. Mă sperie englezoaicele. Mi-e dor de cultura din România, de tradiţii“, a povestit el.

„Nu mă înţelegeţi greşit, englezoaicele sunt frumoase – au gene bune. Dar se poartă diferit de românce. Sunt, ştiţi, egale cu bărbaţii. Nu ştiu ce să spun despre asta“, a comentat Spirescu.

Printre mesajele primite odată cu intrarea în Noul An, Spirescu a povestit că unul i-a fost trimis inclusiv din partea preşedintelui Iohannis.

Deşi lucrează şi susţine că primeşte, pentru munca prestată, între 250 şi 300 de lire, Victor Spirescu le-a explicat jurnaliştilor că, odată la două săptămâni, îşi trimite aproape toţi banii acasă. În ce priveşte experienţele neplăcute întâmpinate în Marea Britanie, românul a povestit că a trecut printr-un episod mai puţin agreabil, în autobuz, în timp ce vorbea cu mama lui la telefon, în limba română.

"Un bărbat a strigat la mine şi m-a întrebat de ce nu vorbesc în limba engleză", a povestit el. Primul său loc de muncă, la o spălătorie auto, a fost o altă experienţă neplăcută. După patru zile de muncă grea, românul a plecat, însă a fost plătit doar pentru două zile de lucru.

Cu toate acestea, cu banii câştigaţi Spirescu a povestit că s-a descurcat până a obţinut următorul post şi a reuşit să cumpere un iPhone, cu ajutorul căruia şi-a căutat de lucru şi un loc unde să stea.

"Am venit aici cu 40 de lire în buzunar", a povestit el.

Totuşi, asta nu l-a descurajat şi susţine că scopul său este să strângă bani şi să revină în România, pentru a-şi întemeia o familie. 

„Oamenii spun că românii vin aici să fure locurile de muncă, dar nu este adevărat. Oricine poate găsi de lucru în Marea Britanie, dacă doreşte asta. Dar poate oamenii nu vor. Dacă cineva vrea să stea acasă, să fie leneş, să trăiască de pe urma ajutoarelor sociale, e problema lui. Nu mă deranjează, dar prefer să muncesc“, a mai spus el.

Citeşte şi:

Învăţăturile de un an ale lui Victor Spirescu, primul român plecat la muncă în Marea Britanie în 2014 şi devenit ţinta tabloidelor străine

Victor Spirescu, primul român care a ajuns în Marea Britanie în ianuarie 2014 şi a devenit ţinta tabloidelor britanice care anunţau „invazia” românilor şi a bulgarilor pe fondul ridicării restricţiilor de muncă în nouă ţări din Uniunea Europeană, a povestit pentru o publicaţie engleză cum e viaţa lui la un an după ce a ajuns acolo şi ce planuri de viitor are.

Mărturiile lui Victor Spirescu după ce a rămas fără job în Anglia din cauza tabloidelor: „Am ales eu să plec, nu am fost dat afară“

„Victorie“ de prestigiu a jurnaliştilor britanici. După ce au băgat spaima în cititori că „hoardele de români“ îi vor cotropi, ziariştii au reuşit să îl lase fără serviciu şi pe singurul român care a mers la muncă în Insulă pe 1 ianuarie 2014.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite