Telegraph: Marea Britanie intenționează să-și dezvolte propriile rachete hipersonice până în 2030

0
Publicat:

Potrivit ziarului, armata britanică dorește ca noi arme să fie dezvoltate și produse exclusiv de oamenii de știință ai Regatului.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Marea Britanie intenționează să dezvolte și să lanseze rachete de croazieră hipersonice până în 2030, ca parte a unei încercări de a ajunge din urmă cu Rusia, China și SUA în acest domeniu, scria sâmbătă Daily Telegraph.

Potrivit publicației, armata britanică dorește ca rachetele să poată călători cu viteze peste Mach cinci și ca arme complet noi să fie dezvoltate și produse exclusiv de oamenii de știință ai regatului.

Proiecte avansate ca acesta sunt posibile doar datorită investiției uriașe pe care guvernul a făcut-o săptămâna aceasta în inovarea în domeniul apărării”, a declarat o sursă anonimă din apărare pentru ziar. Pe 23 aprilie, premierul britanic Rishi Sunak a anunțat că Londra își va transfera industria de apărare pe o bază militară, crescând cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB. Acum sunt 2,3%. Aceasta ar duce la creșterea finanțării de la 64,6 miliarde de lire sterline (80,3 miliarde de dolari) în 2024 la 78,2 miliarde de lire sterline în 2028 și apoi 87 de miliarde de lire sterline până în 2030-2031.

Daily Telegraph clarifică faptul că planurile de dezvoltare a acestor arme sunt încă într-un stadiu incipient. O întrebare nerezolvată, de exemplu, este dacă rachetele hipersonice vor fi lansate de pe uscat, aer sau mare. Sursele publicației admit că acesta este un proiect dificil de implementat, deoarece unele materiale pentru astfel de rachete care pot rezista la temperaturi ridicate nu există încă și trebuie dezvoltate de la zero.

După cum se arată în articol, Londra este pregătită să investească 1 miliard de lire sterline (1,24 miliarde de dolari) în dezvoltarea rachetelor hipersonice, ca parte a unui consorțiu de apărare conceput pentru următorii șapte ani. Totodată, sursele publicației au precizat că astfel de rachete ar putea fi achiziționate și în Statele Unite dacă se ia decizia ca acestea să fie puse în funcțiune mai devreme decât data specificată. Oficial, Ministerul Apărării din Marea Britanie a refuzat să comenteze aceste planuri. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite