Ţările baltice cer Berlinului „să livreze acum Ucrainei tancuri Leopard'”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii de externe ai celor trei ţări baltice au cerut Germaniei să livreze Kievului tancuri Leopard „acum”, după ce vineri aliații reuniți la baza americană Ramstein din Germania nu au ajuns la un acord pentru a livra aceste vehicule, transmite dpa.

Mai multe țări europene folosesc tancuri Leopard FOTO EPA-EFE
Mai multe țări europene folosesc tancuri Leopard FOTO EPA-EFE

Berlinul a refuzat să se angajeze față de livrarea tancurilor sale de luptă la reuniunea Grupului de Contact pentru Ucraina, care a avut loc vineri la baza aeriană americană Ramstein din Germania. Noul ministru german al apărării a declarat că țara sa are nevoie să cântărească argumentele pro și contra înainte de a lua o decizie și a sugerat o lipsă a consensului inclusiv printre aliați.

Noi, miniştrii de externe leton, eston şi lituanian, cerem Germaniei să livreze acum Ucrainei tancuri Leopard. Este nevoie de aceasta pentru a opri agresiunea rusă, a ajuta Ucraina şi a restabili rapid pacea în Europa”, a scris pe Twitter ministrul de externe leton Edgars Rinkevics, citat de AFP.

„Germania, ca putere europeană de frunte, are o responsabilitate specială în această privinţă”, a adăugat el.

Aliaţii Ucrainei au convenit vineri, la finalul unei reuniuni la Ramstein, în Germania, asupra unui "pachet semnificativ" de ajutor militar pentru această ţară, dar nu au ajuns la un acord pentru a oferi tancuri germane Leopard, promiţând în schimb Kievului alte tipuri de arme, inclusiv vehicule de luptă pentru infanterie şi sisteme antiaeriene.

Germania se confruntă cu o presiune considerabilă din partea Ucrainei şi a statelor aliate, în condițiile în care state precum Polonia și Finlanda s-au arătat dispuse să ofere tancuri Leopard din propriile stocuri.

Consilier al lui Zelenski: „Gândiţi mai repede”

„Tot veţi ajuta până la urmă Ucraina cu armele de care are nevoie şi vă veţi da seama că nu există altă opţiune de a pune capăt războiului decât prin înfrângerea Rusiei. Dar indecizia de astăzi îi ucide pe mai mulţi dintre oamenii noştri. Fiecare zi de întârziere înseamnă moartea unor ucraineni. Gândiţi mai repede”, a scris pe Twitter Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite