Țara care introduce amenzi între 5.000 și 10.000 de euro pentru cei care montează aer condiționat pe fațada clădirilor

0
Publicat:

Guvernul croat va introduce o lege strictă care interzice montarea aparatelor de aer condiționat pe fațadele clădirilor.

Țara interzice montarea aparatelor de aer condiționat pe fațadele clădirilor - Foto Shutterstock
Țara interzice montarea aparatelor de aer condiționat pe fațadele clădirilor - Foto Shutterstock

Croația a adoptat recent o lege stringentă care interzice montarea aparatelor de aer condiționat pe fațadele clădirilor. Noua reglementare prevede amenzi considerabile de până la 10.000 de euro pentru cei care încalcă această interdicție, conform Croatiaweek.

Legea vizează păstrarea esteticii arhitecturale a orașelor și va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025, solicitând și acordul a 80% dintre coproprietarii pentru a modifica utilizarea imobilelor în scopuri turistice.

Cei care instalează aceste aparate pe fațade vizibile pot fi amendați cu sume între 5.000 și 10.000 de euro. 

Orice antreprenor care instalează un aparat de aer condiționat pe o fațadă vizibilă din stradă poate fi amendat cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro", a declarat pentru Nova TV Željko Uhlir, secretar de stat în cadrul Ministerului Planificării Fizice, Construcțiilor și Patrimoniului de Stat.

Clădirile noastre chiar arată dezastruos. Desigur, varietatea unităților de aer condiționat face ca acest lucru să fie și mai vizibil, dar nu este simplu. Cei care au instalat unități mai vechi ar putea fi nevoiți să înlocuiască și țevile”, a explicat un reprezentant al unei clădiri din Zagreb.

Locuitorii afirmă că aparatele de aer condiționat ar trebui să fie montate pe balcoane, nu pe fațade, pentru a nu afecta aspectul orașului. Totuși, ei consideră că aceste unități sunt necesare și că, în absența altor opțiuni, ajung inevitabil pe fațade.

Această problemă cu aparatele de aer condiționat este o problemă pentru oraș. Clădirile înalte le pot poziționa pe balcoane, nu trebuie să fie pe fațada principală”, au spus unii locuitori. „Unitățile de aer condiționat sunt un rău necesar. Nu avem alt loc unde să le punem, așa că ajung pe fațade”, au adăugat aceștia.

Și Portofino interzice aerul condiționat pe fațade: Amenzi de până la 43.000 de euro

În exclusivistul Portofino, destinaţie a bogaţilor şi celebrităţilor, vecinii se spionează pentru a raporta poliţiei cine îşi instalează aer condiţionat.

În celebrul oraș din Italia, a fost impusă o restricție severă privind instalarea aparatelor de aer condiționat pe fațade, din cauza preocupărilor legate de aspectul estetic al orașului.

Deși reglementările au fost relaxate pentru a permite montarea discretă a aparatelor, poliția locală a intensificat controalele și a descoperit 37 de unități instalate ilegal în ultimele luni. Amenzile pentru încălcarea regulilor pot ajunge până la 43.000 de euro, relatează The Guardian.

Primarul Matteo Viacava subliniază că scopul nu este sancționarea, ci asigurarea respectării restricțiilor pentru a menține frumusețea orașului.

În Italia, cererea pentru aer condiționat a crescut semnificativ, în contextul temperaturilor extrem de ridicate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite