Sondaj. Locuitorii Volgogradului se opun redenumirii orașului în Stalingrad

0
Publicat:

Majoritatea locuitorilor Volgogradului se opun redenumirii orașului lor în Stalingrad, cum era cunoscut mai ales în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează The Moscow Times.

Pancartă la intrarea în Volgograd, redenumit simbolic în Stalingrad FOTO Nexta
Pancartă la intrarea în Volgograd, redenumit simbolic în Stalingrad FOTO Nexta

Potrivit unui sondaj realizat de VȚIOM, peste două treimi (67%) dintre locuitorii Volgogradului își doresc ca orașul lor să-și păstreze numele actual, adoptat în 1961, pe fondul destalinizării.

Anterior, acest oraș situat pe Volga s-a numit Țarițîn, între 1589 și 1925, și Stalingrad, în onoarea fostului dictator sovietic Iosif Visarionivici Stalin, din 1925 până în 1961.

Dintre cei puțin peste 1 milion de locuitori ai Volgogradului, doar 26% se declară de acord cu revenirea la numele Stalingrad. În opinia lor, Stalingradul are o semnificație istorică, mai ales pentru faptul că orașul se numea așa în momentul victoriei care a fost prezentată de istoriografia sovietică drept începutul eliberării de sub naziști.

Totodată, doar 7% dintre respondenți au declarat că au o opinie negativă despre Stalin.

Acest sondaj a fost publicat în contextul celei de 80-a aniversări de la încheierea Bătăliei de la Stalingrad, soldată cu victoria sovieticilor în fața naziștilor.

Vladimir Putin, care se agață de orice potențial act de eroism din trecut pentru a-l exploata în scop personal, a declarat recent că nu se va opune redenumirii Volgogradului în Stalingrad dacă locuitorii orașului și-ar dori acest lucru.

Pe de altă parte, Kremlinul a anunțat că Putin se va deplasa pentru o zi în orașul de pe Volga pentru a marca „victoria de la Stalingrad”.

Un bust al lui Stalin a fost inaugurat miercuri, 1 februarie, la Volgograd, cu o zi înaintea aniversării.

Această inaugurare intervine în timp ce Kremlinul îşi prezintă războiul purtat împotriva Ucrainei drept o operaţiune de „denazificare”, în linia ideologică a unor asocieri cu cel de-al Doilea Război Mondial.

De altfel, Rusia Unită, partidul care asigură baza electorală a regimului Putin, și-a sfătuit membrii să compare în public războiul din Ucraina cu Bătălia de la Stalingrad.

În așteptarea lui Putin, pancarta cu numele Volgograd de la intrarea în oraş a fost înlocuită cu titlu provizoriu cu una pe care scrie Stalingrad.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite