Secretele lui Anthony Blunt: Agentul dublu din Marea Britanie care ar fi sprijinit și regimul lui Hitler, nu doar URSS-ul

0
Publicat:

Robert Verkaik, jurnalist și istoric din Marea Britanie, a dezvăluit că Anthony Blunt, cunoscut agent dublu angajat de Stalin, a furnizat informații secrete atât URSS-ului, cât și Germaniei naziste, conform publicației The Times. Complicitatea sa a contribuit la eșecul unei operațiuni aliate majore în Olanda, soldată cu peste 17.000 de pierderi umane printre militarii britanici și americani.

Anthony Blunt, spionul britanic - FOTO Getty Images
Anthony Blunt, spionul britanic - FOTO Getty Images

Anthony Blunt, un membru al cercului de spioni de la Cambridge, un grup de agenți dubli proveniți din clasa nobilă, a fost implicat în transmiterea de informații secrete britanice și americane către URSS în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și al Războiului Rece. 

Deși mult timp Blunt a fost considerat unul dintre cei mai puțin dăunători din acest grup, noi descoperiri arată că el ar fi putut fi cel mai distructiv dintre toți membrii. 

Blunt, cunoscut și ca un matematician și istoric de artă de renume mondial, a avut responsabilitatea supervizării colecției de tablouri a Reginei Elisabeta. Dezvăluirea publică a statutului său de agent dublu al URSS, în 1979, de către prim-ministrul Margaret Thatcher, a dus la pierderea titlului de cavaler a lui Anthony Blunt.

În timp ce majoritatea spionilor de la Cambridge au dezertat în Rusia în anii '50 și '60, Blunt a rămas în Marea Britanie, beneficiind de protecția unor prieteni influenți care l-au susținut public. Aceștia argumentau că el a furnizat informații sovieticilor doar în timpul alianței acestora cu Marea Britanie împotriva Germaniei naziste. 

După o scurtă perioadă în cadrul serviciilor de informații militare, Blunt s-a alăturat MI5, agenția britanică de securitate internă, în 1940, în timp ce își desfășura deja activitatea pentru ruși. Aici, și-a clădit rapid o carieră impresionantă: a devenit asistentul personal al șefului de contrainformații și, ulterior, a redactat rapoartele de securitate personale pentru premierul Winston Churchill, jucând un rol esențial în cadrul serviciilor de informații aliate. 

Ceea ce aveam să descopăr a fost că trădările sale au ajutat în mod direct și intenționat mașina de război nazistă și au provocat moartea a mii de soldați și civili. Am ajuns să realizez că versiunea instituției despre Blunt ca fiind o figură nobilă, lipsită de prejudecăți, cumva îndepărtată de realitățile murdare ale trădării sale, nu era doar un mit, ci că era cu adevărat monstruos, mult mai mult decât oricare dintre ceilalți spioni de la Cambridge”, scrie Robert Verkaik în The Times. 

Potrivit istoricului Robert Verkaik, Anthony Blunt a furnizat informații cruciale naziștilor, ceea ce a dus la eșecul operațiunii Market Garden. Această operațiune, care implica debarcarea a 40.000 de parașutiști și trupe de planorism în Olanda în septembrie 1944, trebuia să asigure cucerirea a șase poduri peste Rin, deschizând astfel calea pentru tancurile Corpului XXX să pătrundă în Germania.  

În urma reușitei debarcării din Ziua Z din iunie 1944, Aliații se aflau pe calea victoriei. Operațiunea Market Garden ar fi putut duce la încheierea războiului până la Crăciun, salvând sute de mii de vieți. Totuși, informațiile furnizate de spionul britanic Anthony Blunt au compromis această operațiune crucială, mai spune istoricul. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite