Secretarul de stat american Antony Blinken: „A venit timpul“ pentru aderarea Suediei la NATO

0
Publicat:

După luni de blocaj cauzat de Turcia şi Ungaria, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marți că „a venit timpul" ca Suedia să adere la NATO, informează AFP, potrivit Agerpres.

Antony Blinken. FOTO EPA EFE
Antony Blinken. FOTO EPA EFE

După realegerea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, principalul obstacol pentru această aderare, şeful diplomaţiei americane a reiterat apelul Washingtonului de a finaliza rapid aderarea Suediei, cu ocazia unei vizite în această ţară nordică.

„Îndemnăm Turcia, la fel şi Ungaria, să ratifice această aderare pe cât de repede posibil. Nu sunt motive pentru a cere timp suplimentar", a spus Blinken în cadrul unei conferinţe de presă alături de prim-ministrul suedez Ulf Kristersson la Lulea, în nordul Suediei.

Statele unite doresc ca această aderare să fie finalizată „înainte de summitul NATO de la Vilnius", care va avea loc pe 11-12 iulie.

„Nu avem îndoială că aşa se va întâmpla, că aşa trebuie să se întâmple şi noi ne aşteptăm ca acest lucru să se întâmple", a insistat Blinken, care va  participa miercuri la o reuniune comercială între SUA şi Uniunea Europeană.

„Ambele sunt vitale pentru securitatea europeană”

Un acord între Washington şi Ankara asupra livrării de avioane de luptă F-16 Turciei ar putea fi una dintre posibilele căi pentru rezolvarea impasului în care se află candidatura suedeză la NATO

„Acestea sunt subiecte distincte. Însă ambele sunt vitale, în opinia noastră, pentru securitatea europeană", a spus Blinken, în timp ce preşedintele american Joe Biden părea să fi legat cele două probleme, într-o discuţie pe care a avut-o luni cu Erdogan.

Exportul de avioane de vânătoare este până acum blocat de parlamentari americani.

Tot marți, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a apreciat drept „absolut posibilă" aderarea Suediei înainte de summitul de la Vilnius, în pofida blocajelor turc şi ungar de până acum. Cu toate acestea, nu sunt „garanţii" în acest sens, a recunoscut Stoltenberg

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite