NATO nu vrea un „război deschis” cu Rusia, justifică Stoltenberg, la Forumul Diplomatic din Antalya

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

NATO nu vrea un „război deschis” cu Rusia, declară secretarul general al NATO în marja Forumului Diplomatic de la Antalya, organizat de preşedinţia turcă, justifcând astfel refuzul Alianţei Nord-Atlantice de a impune o zonă de excludere aeriană în spaţiul aerian al Ucrainei, relatează AFP.

„Noi avem responsabilitatea de a împiedica acest conflict (armat între Rusia şi Ucraina) să se intensifice în afara frontierelor Ucrainei şi să devină un război deschis între Rusia şi NATO”, a declarat el la acest forum.

Jens Stoltenberg a justificat, astfel, refuzul NATO de a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei cu scopul de a apăra populaţia ucraineană de bombardamente ale aviaţiei ruse, cerută insistent de preşedintele ucraqinean Volodimir Zelenski,

O astfel de măsură „ar însemna să fim pregătiţi să doborâm avioane ruse”, a subliniat el, „iar asta ne-ar conduce foarte sigur la un război deschis”.

Jens Stoltenberg urma să se întlnească cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, la o zi după primele negocieri între miniştrii de Externe rus Serghei Lavrov şi ucranean Dmitro Kuleba în această staţiune balneară.

Secretarul general al NATO, o organizaţie din care Turcia face parte, l-a îndemnat totodată pe preşedintele rus Vladimir Putin „să pună capăt acestui război lipsit de sens” şi să găsească o „soluţie politică”.

„Prima măsură ar fi garantarea unor culoare umanitare care să le permită oamenilor să iasă şi să-şi procure hrană şi medicamente”, îi cere Stoltenberg lui Putin.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite