Sătui să-i integreze, francezii vor să-i evacueze. Socialiştii propun o lege care să faciliteze evacuarea ţiganilor

0
0
Francois Hollande FOTO Reuters
Francois Hollande FOTO Reuters

După ce politicile de integrare a romilor s-au dovedit ineficiente, socialiştii francezi, aflaţi la putere, s-au decis să schimbe macazul şi încearcă să treacă în Parlament o lege care să uşureze munca autorităţilor când vor să evacuzeze ţiganii din taberele ilegale.

Proiectul de lege, care a fost prezentat miercuri şi care ar urma să fie discutat în Parlament în toamnă, arată cum socialiştii lui Hollande simt nevoia să pună piciorul în prag în privinţa romilor, deşi în trecut îl criticau pe fostul preşedinte Nicolas Sarkozy şi ale lui deportări.

Ca să-i integreze pe romi, în august 2012 socialiştii introduceau măsuri prin care autorităţile locale erau obligate să ofere cazare, locuri de muncă şi educaţie romilor înainte ca aceştia să fie evacuaţi din taberele lor ilegale.

Însă se pare că toate metodele s-au dovedit ineficiente, iar de curând un scandal din Nisa a readus în discuţie problema ţiganilor. Un scandal care l-a făcut pe ministrul francez de Interne, Manuel Valls, să exclame: „Ţiganii  trebuie să rămână în România sau să se întoarcă acolo”.

Aşa că, prin noul proiect de lege, socialiştii încearcă să trateze problema taberelor ilegale ale aşa-numiţilor „gens du voyage” („călători”), un termen-umbrelă care toate populaţiile semi-nomade, scrie Reuters. Comunitatea numără între 250.000 şi 300.000 de oameni, majoritatea cetăţeni francezi. Aceştia au un statut special care le permite să-şi parcheze casele mobile în zone bine stabilite, în care au acces la apă curentă şi electricitate. Însă faptul că aceşti nomazi au început să parcheze în alte părţi, precum terenuri de sport, i-a înfuriat pe francezii plătitori de impozite.

În momentul de faţă, este greu să evacuezi „călătorii” de pe terenurile municipalităţii. Acest lucru se poate face doar dacă siguranţa publică este în pericol. Noul proiect de lege reduce din birocraţie şi permite poliţiei să intervină mai repede dacă terenul este ocupat ilegal, socialiştii spunând că astfel se creează un echilibru între „drepturile şi obligaţiile călătorilor şi a comunităţilor locale”.

Textul legislativ are două direcţii. Pe de o parte, pedepseşte autorităţile locale care nu construiesc zone speciale în care nomazii să se poată stabili, iar pe de altă parte, înlesneşte evacuarea taberelor ilegale. Autorităţile locale care nu fac loc şi ţiganilor vor fi lăsate fără fonduri.

„Propun să facem procesul de evacuare mai rapid pentru cei care nu respectă legea”, a declarat parlamentarul socialist Dominique Raimbourg pentru postul de radio Europe 1.


Alte ştiri pe aceeaşi temă:

Ministrul francez de Interne: „Ţiganii  trebuie să rămână în România sau să se întoarcă acolo”

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a declarat marţi că Parisul va continua să desfiinţeze taberele ilegale de ţigani români şi să-i expulzeze pe aceştia, notează EFE.

Francezii se organizează pe Facebook ca să evacueze taberele ilegale ale nomazilor

Primarii şi locuitorii din Franţa alungă caravanele de nomazi instalate ilegal pe teritoriile lor fără să mai aştepte deciziile judiciare de expulzare, considerând legea franceză prea favorabilă acestora.

Jean-Marie Le Pen: prezenţa romilor la Nisa este „iritantă” şi „parfumată”

Preşedintele de onoare al Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen, a afirmat, joi, că prezenţa romilor la Nisa este „iritantă” şi „parfumată” şi a prezis că circa  „50.000 de romi” vor veni să se instaleze acolo în 2014, potrivit publicaţiei „Liberation”.

Tabloidul „The Daily Mail” continuă campania de denigrare a imigranţilor români, folosindu-se de fotografii vechi

Tabloidul „The Daily Mail”, al doilea cel mai bine vândut ziar din Marea Britanie, continuă campania de denigrare a imigranţilor români, publicând un fotoreportaj din prestigioasa revistă franceză „Paris Match” apărut în urmă cu trei luni. La vremea respectivă, revista ilustra în opt pagini cum bandele de ţigani îşi atacă fără nicio jenă victimele la ATM-uri, pe trotuarele aglomerate, în parcuri şi în staţiile de metrou din Paris.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri