Rusia, comparată cu o tumoare canceroasă de către reprezentantul Ucrainei la ONU

0

Reprezentantul Ucrainei la ONU, Serhii Kisliția, a comparat Rusia cu o „tumoare canceroasă” după ce s-a opus, în Consiliul de Securitate al ONU, adoptării unui proiect de rezoluție care condamnă anexarea a patru regiuni ucrainene.

Serhii Kisliția FOTO Arhivă
Serhii Kisliția FOTO Arhivă

Rusia și-a folosit vineri dreptul de veto pentru a împiedica adoptarea unui proiect de rezoluție privind condamnarea anexării regiunilor ucrainene Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie. Serhii Kisliția a criticat aspru faptul că Rusia are dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU.

„Într-o zi, va avea nevoie de două mâini ridicate pentru a se preda. Astăzi, o singură mână a umilit Consiliul de Securitate al ONU. Absența tratamentului necesar a transformat Rusia într-o tumoare canceroasă în corpul Consiliului de Securitate al ONU. Trebuie eliminată înainte ca întregul sistemul ONU să fie metastazat”, a reacționat diplomatul ucrainean.

Textul, depus de Statele Unite și Albania, nu avea nicio şansă de a fi adoptat, din cauza dreptului de veto al Rusiei. În afară de Rusia, China, India, Brazilia și Gabon s-au abținut de la vot.

Scris înainte de semnarea decretelor de anexare de către Vladimir Putin, proiectul de rezoluție „condamnă” organizarea de către Rusia a unor „așa-zise referendumuri”, considerate fără „nicio valabilitate”.

Proiectul de rezoluție solicita tuturor statelor și altor organizații „să nu recunoască o pseudo-anexare”. De asemenea, solicita Moscovei să „înceteze imediat” invadarea Ucrainei și să „își retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele militare” din țară.

„Dacă Rusia împiedică Consiliul de Securitate să-și îndeplinească responsabilitățile, vom cere Adunării Generale, unde fiecare țară are o voce, să declare clar că este inacceptabil să redeseneze frontiere cu forța”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Decretele privind anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie au fost semnate vineri, după un discurs în care Vladimir Putin a atacat dur Occidentul. Evenimentul a fost sărbătorit cu un concert în Piața Roșie din Moscova.

„Aseară (vineri, n. red.) au strigat cu toții <<Heil Putler>>!”, a scris pe Twitter Serhii Kislița referitor la ceremonia organizată la Kremlin și concertul desfășurat la Moscova pentru a marca un nou rapt teritorial în Europa, cel mai mare de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite