Reacții virulente la Paris, după ce Macron a propus înlocuirea vitraliilor originale ale Notre-Dame cu unele contemporane

0
Publicat:

O petiție, care a strâns mii de semnături, contestă proiectul de restaurare susținut de președintele francez Emmanuel Macron, care prevede includerea unor elemente de design contemporan în catedrala Notre-Dame, relatează Euronews.

Catedrala Notre-Dame
Catedrala Notre-Dame va fi redeschisă publicului pe 8 decembrie 2024. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Intenția președintelui Franței de a aduce modificări catedralei Notre-Dame a stârnit critici. Mai exact, Emmanuel Macron a propus înlocuirea vitraliilor, realizate de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc în anul 1859, cu unele contemporane. 

Cu toate că ferestrele originale nu au fost afectate de incendiul din anul 2019, care a mistuit acoperișul monumentului și turla, liderul francez a transmis în urmă cu o lună, în cadrul unei vizite efectuate la catedrala din secolul al XIII-lea, intenția sa de a le muta într-un nou muzeu dedicat restaurării Notre-Dame. 

Ba mai mult, artiști francezi contemporani au fost invitați să prezinte proiecte pentru noile ferestre. 

Peste 125.000 de francezi și-au exprimat dezacordul față de aceste planuri prin intermediul unei petiții online, inițiată la doar două zile după anunțul lui Macron. 

Cum putem justifica restaurarea vitraliilor care au supraviețuit dezastrului și apoi să le înlăturăm imediat? Cine i-a dat șefului statului dreptul de a modifica o catedrală care nu-i aparține lui, ci tuturor?", se arată în descrierea petiției, publicată de La Tribune de l'Art. 

Emmanuel Macron vrea să pună amprenta secolului 21 pe Notre-Dame de Paris. Puțină modestie ar fi mai bună. Nu vom fi suficient de răutăcioși pentru a vă reaminti că această amprentă există deja: focul”, se mai arată în descrierea petiției. 

Catedrala Notre-Dame din Paris va fi redeschisă publicului pe 8 decembrie 2024, însă până în anul 2028 se vor efectua renovări minore. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite