Război în Ucraina. Atac în zona rezidenţială din Harkov. Apărarea antiaeriană rusă încearcă fără succes să doboare rachetele HIMARS

0
0
O poliţistă îl îmbărbătează pe un tată care şi-a pierdut fiul de 13 ani în bombardamentele din Harkov FOTO Twitter
O poliţistă îl îmbărbătează pe un tată care şi-a pierdut fiul de 13 ani în bombardamentele din Harkov FOTO Twitter

Ocupanţii ruşi continuă să distrugă intenţionat recoltele şi nu permit salvatorilor şi locuitorilor din zonă să stingă incendiile.

UPDATE 21.21 Rusia şi Ucraina urmează să semneze un acord privind exportul de cereale, vineri, la Istanbul, anunţă joi seara preşedinţia turcă, relatează AFP.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi secretarul general al ONU Antonio Guterres urmează să particpe, alături de reprezentanţi ai Rusiei şi Ucrainei la ceremonia de semnare a acordului, anunţă preşedinţia turcă.

UPDATE 18.13 Ucraina a învinuit, joi, Rusia că depozitează arme grele şi muniţie la centrala nucleară Zaporojie, care se află sub ocupaţie rusă din luna martie, situată în sudul ţării, unde Moscova a reclamat desfăşurarea unor atacuri cu dronă, relatează AFP, conform Agerpres.

Potrivit Energoatom, operatorul ucrainean de energie nucleară, cel puţin 14 unităţi de material militar greu, cu muniţiile lor, sunt depozitate în sala de maşini a reactorului numărul unu al centralei. 

„Întregul arsenal greu adus cu toată muniţia este de acum extrem de aproape de echipamente care asigură funcţionarea turbo-generatorului", a declarat compania pe contul său de Telegram. 

Echipamentele ruseşti sunt plasate în aproprierea rezervorului principal de petrol, al cărui produs inflamabil este utilizat pentru răcirea turbinei cu abur, în timp ce hidrogenul este folosit la răcirea generatorului, potrivit Energoatom. 


UPDATE 17.57 O grupare de hackeri s-a infiltrat în reţeaua unui post de radio din Ucraina şi a făcut un anunţ fals precum că preşedintele Volodimir Zelenski ar fi internat la terapie intensivă.

„Volodimir Zelenski se află la terapie intensivă în stare gravă. Atribuţiile preşedintelui Ucrainei sunt îndeplinite temporar de şeful Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk”, se arată în mesajul difuzat de hackeri.

TAVR Media a anunţat imediat că a fost vizată de un atac cibernetic şi a precizat că mesajul respectiv conţine informaţii false.

Volodimir Zelenski a reacţionat la rândul său cu o înregistrare video realizată în Administraţia Prezidenţială a Ucrainei.

Preşedintele ucrainean spune că se află la birou, nu la terapie intensivă şi se simte mai sănătos ca niciodată. El le mai transmite „provocatorilor ruşi” că nu este singur, ci cu 40 de milioane de oameni alături.


UPDATE 17.20 Atacaţi de un inamic mai numeros şi mai bine înzestrat militar, soldaţii ucraineni sunt nevoiţi să dea dovadă de inventivitate pentru a-şi apăra casele şi ţara. Filmări distribuite pe reţelele de socializare arată cum ei bombardează o ţintă rusescă cu o dronă controlată de la distanţă de o altă dronă.

Un alt fimuleţ prezintă efectele unei lovituri cu sisteme HIMARS împotriva unui depozit de muniţii gestionat de ruşi în partea pe care o ocupă în regiunea Herson. Lovitura ar fi avut loc de la o distanţă de 90 de kilometri, cu zece kilometri mai mare decât raza de acţiune declarată pentru sistemele HIMARS.


UPDATE 16.32 Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat că războiul i-a afectat propria familie şi l-a făcut pe fiul ei în vârstă de nouă ani să îşi piardă interesul pentru pasiunile din trecut şi să îşi dorească să devină militar. Ea a subliniat că băiatul „vrea doar să facă arte marţiale şi să înveţe să folosească o puşcă”.

„Înainte de război, fiul meu mergea la ansamblul de dansuri populare. Cânta la pian. Învăţa Limba engleză. Mergea la clubul sportiv. Acum, vrea doar să facă arte marţiale şi să înveţe să folosească o puşcă”, a spus Zelenska pentru NBC News.

„De asta vreau cu adevărat să mă asigur că fiul meu îşi primeşte copilăria înapoi şi că se bucură din plin de viaţa lui”, a mărturisit Prima Doamnă a Ucrainei.


UPDATE 16.03 Marea Britanie anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina

Marea Britanie va trimite zeci de tunuri de artilerie şi peste 1.600 de arme antitanc în Ucraina pentru a ajuta la consolidarea apărării acestei ţări atacate de Rusia, a declarat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, potrivit Reuters.

„Împreună cu partenerii noştri internaţionali, ne vom asigura că Ucraina are mijloacele necesare pentru a-şi apăra ţara de invazia ilegală a lui Putin”, a afirmat Ben Wallace într-un comunicat.

Wallace a mai spus că Marea Britanie va furniza, de asemenea, sisteme radar de contrabaterie, sute de drone şi peste 50.000 de cartuşe de muniţie.

Londra a livrat Kievului până în prezent diverse echipamente militare, inclusiv aproximativ 7.000 de arme antitanc, sute de rachete şi vehicule blindate. În plus, antrenează soldaţi ucraineni în teritoriul eglez.

Acest pachet de ajutor militar vine după ce premierul britanic Boris Johnson a promis luna trecută încă 1 miliard de lire sterline (1,2 miliarde de dolari) drept sprijin militar pentru Ucraina, transmite Reuters, potrivit news.ro.


UPDATE 15.58 HRW acuză armatele ucraineană şi rusă de faptul că pun în pericol „în mod inutil” civili în război

Atât armata rusă, cât şi cea ucraineană pun ”în mod inutil” în pericol civili, prin faptul că amplasează trupe în centrul unor zone locuite - de exemplu în subsolul unei şcoli sau într-un dispensar -, acuză organizaţia nonguvernamentală (ONG) de apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), relatează AFP.

”În timp ce Războiul din Ucraina face ravagii, civili au fost prinşi în mod inutil în confrunătri”, constată o cercetătoare HRW, Belkis Wille, citată într-un comunicat.

”Forţele ruse şi ucrainene trebuie să evite să-şi amplaseze trupele printre civili şi să facă tot posibilul să îndepărteze civili din jur”, îndeamnă ea.

HRW anunţă că a documentat patru cazuri în care ruşii au stabilit baze militare în zone rezidenţiale şi trei cazuri în care ucrainenii au făcut la fel.

”Atacurile care au urmat împotriva acestor baze au ucis şi rnit civli”, denunţă organizaţia, cu sedul la New York.

HRW precizează că a intervievat peste 50 de locuitori din şapte localităţi situate în regiunile ucrainene Cernihiv (nord), Harkov (est) şi Zaporijjea (sud) şi că a vizitat şase dintre acestea.


UPDATE 15.01 Vladimir Putin s-ar putea confrunta cu un alt front de luptă, chiar în interiorul graniţelor recunoscute ale Federaţiei Ruse, în contextul în care un batalion cecen pregăteşte o nouă tentativă de eliberare de sub stăpânirea Kremlinului.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, mai mulţi ceceni care se opun regimului Putin şi satrapului pus de liderul de la Kremlin în micuţa lor republică s-au alăturat forţelor ucrainene.

„Cunoaştem poziţiile inamicului, unde sunt bazele militare ruseşti”, a declarat purtătorul de cuvânt al Batalionului Şeicul Mansur, Islam Belokiev, într-un mesaj video preluat de Fox News.

Belokiev a anunţat un nou plan de luptă pentru independenţa Ceceniei. „Am împărţit Republica Cecenă Icikeria în trei fronturi şi 16 sectoare”, a declarat el.

Rezistenţa cecenilor în faţa stăpânirii ruse datează de secole, dar lupta pentru independenţă a început acum mai bine de 30 de ani pe fondul destrămării Uniunii Sovietice în decembrie 1991.

O autonomie largă a fost acordată Ceceniei într-un tratat de pace încheiat după un război devastator între 11 decembrie 1994 şi 31 august 1996. 

Un al doilea război cecen a izbucnit pe 26 august 1999 după instalarea lui Putin în fruntea Guvernului rus. Al doilea război cecen s-a încheiat oficial pe 6 februarie 2000, dar operaţiunile de contra-insurecţie au durat până la 16 aprilie 2009. A fost un război brutal, soldat, potrivit multor experţi, cu o exterminare parţială a poporului cecen. 


UPDATE 12.40 Ruşii acuză că „drone kamikaze” ucrainene au lovit în apropierea centralei nucleare Zaporojie

Trei „drone kamikaze” ucrainene ar fi lovit miercuri, 20 iulie, centrala nucleară Zaporojie, rănind 11 persoane şi provocând explozii puternice care s-au auzit în tot oraşul. Anunţul a fost făcut de forţele de ocupaţie ruseşti.

Trei drone de luptă „au lansat o lovitură masivă pe teritoriul centralei Zaporojie”, a spus Vladimir Rogov, unul dintre oficialii ruşi, estimând că acestea erau echipate cu câteva kilograme de TNT. Reactorul nu a fost avariat, iar nivelurile de radiaţii sunt normale”, a adăugat el, citat de cotidianul The Telegraph.  Rogov a mai precizat pentru canalul rus Solovyov Live că „dronele probabil nu au ţintit reactoarele nucleare. Scopul principal a fost să sperie oamenii”, a spus susţinătorul înflăcărat al ocupaţiei ruse.


UPDATE 12.15 Atac rusesc asupra Harkovului, soldat cu cel puţin doi morţi şi nouăsprezece răniţi

Cel puţin două persoane au fost ucise şi alte nouăsprezece au fost rănite, printre care şi un copil, într-un atac asupra Harkovului, a declarat şeful administraţiei militare regionale Oleg Siniehubov, relatează The Guardian.

Siniehubov a postat pe contul de Telegram că printre răniţi se numără un copil şi că patru persoane ”sunt în stare gravă”.

”Inamicul rus atacă exclusiv străzile oraşului, pavilioanele comerciale şi infrastructura rezidenţială. A fost atacată o clădire rezidenţială în care se afla un cabinet stomatologic privat. În incintă nu se aflau oameni. Locuitorii din Harkov sunt rugaţi să fie extrem de vigilenţi, inamicul trage haotic şi brutal în oraş”, a mai precizat guvernatorul regional.


UPDATE 11.15 Forţele ruse vizează termocentrala de la Vuhlehirsk

Forţele ruse încearcă să încercuiască termocentrala de la Vuhlehirsk, situată la aproximativ 50 de kilometri nord de Doneţk (estul Ucrainei). ''Rusia prioritizează capturarea infrastructurii esenţiale naţionale, precum centralele electrice'', a declarat Ministerul Apărării britanic în buletinul informativ cotidian.

Potrivit ministerului citat, obiectivul capturării termocentralei de la Vuhlehirsk face parte din operaţiunea mai amplă a forţelor ruse de a avansa către oraşele strategice Kramatorsk şi Sloviansk.


UPDATE 10.50 General american, despre „succesul” ruşilor în Ucraina: Avansurile sunt măsurate literalmente în sute de metri

Generalul american Mark Milley a anunţat că Rusia a câştigat doar câţiva kilometri de teritoriu în estul Ucrainei de la începutul invaziei. „Avansurile sunt măsurate în sute de metri”, a spus oficialul, adăugând că luptele din regiunea Donbas sunt „foarte intense”, cu „multă violenţă”.

"Costul este foarte mare. Câştigurile sunt foarte mici. Există un război de uzură", a spus Milley. „Ucrainenii îi fac pe ruşi să plătească pentru fiecare centimetru de teritoriu pe care îl câştigă. Avansurile sunt măsurate literalmente în sute de metri – în unele zile s-ar putea să obţii un kilometru sau doi de la ruşi, dar nu cu mult mai mult decât atât”. Şi cu sprijinul continuu din partea Occidentului cu livrări de arme, a spus el, Ucraina ar putea să-i alunge pe ruşi din teritoriile ocupate". 


UPDATE 07.00 Zelenski: Rusia foloseşte Ucraina ca teren de testare pentru a ataca alte ţări

Rusia testează în Ucraina tot ceea ce poate fi folosit împotriva altor ţări europene”, a spus Zelenski în discursul său video de miercuri. "A început cu războiul gazelor şi a încheiat cu o invazie la scară largă, cu teroare de rachete şi oraşe ucrainene arse". 

De asemenea, Ucraina trebuia să învingă Rusia, pentru ca şi alte ţări să fie în siguranţă, spuse Zelenski. 


UPDATE 06.15 Apărarea antiaeriană rusă încearcă fără succes să doboare rachetele HIMARS

Rachetele lansate de către forţele ucrainiene zboară către depozitul de muniţii din Skadovsk, Ucraina, informează consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Gerashchenko.

.

UPDATE 05.22 Bătălia pentru Donbas se va încheia în săptămânile următoare: unde se va opri ofensiva rusă

Ofensiva rusă din regiunea Doneţk, aflată în desfăşurare în prezent, poate oferi un avans limitat în Donbass la nord-est de autostrada E40 şi se va încheia cu ocuparea Slovianskului sau Bakhmut, consideră analiştii Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW).

Potrivit ISW, în ultimele săptămâni, forţele ruse nu au făcut progrese semnificative în direcţia Sloviansk şi continuă să-şi macine puterea de luptă ofensivă în bătăliile locale pentru aşezări mici şi relativ neimportante în toată regiunea Doneţk. În special, trupele ruse au încercat să cuprindă Siversk după capturarea Lîsîchansk, dar din 20 iulie încă nu ajunseseră în oraş.

Se subliniază, de asemenea, că invadatorii ruşi nu au putut lansa atacuri directe asupra Bakhmut şi au fost în mare parte blocaţi în bătălii pentru aşezările mici la est şi la sud de acesta.

Eforturile de a ataca Sloviansk au încetat şi timp de câteva săptămâni nu s-au înregistrat progrese semnificative.

„Reluarea ofensivei active a ocupanţilor după o scurtă pauză operaţională nu a dus încă la progrese semnificative, deşi este posibil ca refacerea forţelor să aducă un succes limitat în zilele următoare. Trupele ruse se luptă acum să se deplaseze pe un teren relativ slab populat şi deschis”, a subliniat ISW.

După cum prognozează ISW, forţele ruse vor întâlni un teren care va fi mult mai favorabil pentru apărătorii ucraineni cu cât se vor apropia de E40 în jurul localităţilor Sloviansk şi Bakhmut. Acest lucru se explică prin densitatea populaţiei şi caracterstiicle acestor teritorii. Prin urmare, ofensiva rusă actuală din Donbas va atinge cel mai probabil un punct culminant undeva de-a lungul E40 în săptămânile următoare.

UPDATE 03.17 Primarul Melitopolului a povestit ce „mită” iau ocupanţii ruşi pentru trecerea prin punctul de control

În Melitopol, trupele ruse împiedică oamenii să părăsească oraşul ocupat. Ei cer „mită” pentru trecerea prin punctul de control. Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a povestit despre asta în emisiunea teletonului.

Potrivit lui Fedorov, în prezent aproximativ 60 de mii de oameni locuiesc încă în Melitopol, care este ocupat de Federaţia Rusă. Primarul a subliniat că este dificil de calculat cifrele exacte, dar situaţia umanitară şi de securitate din oraş este dificilă. Oamenii vor să plece în masă, dar ocupanţii nu lasă aproape pe nimeni să iasă.

"Lângă Vasylivka erau peste 700 de maşini ale civililor care voiau să evacueze. Cu toate acestea, ruşii le-au oprit", a spus primarul.

Potrivit lui Fedorov, au fost zile în care invadatorii au lăsat să treacă 4 maşini şi au fost zile în care au trecut 70.

Ocupanţii cer „mită” pentru trecerea prin Vasylivka fără să se stea la coadă. Potrivit lui Fedorov, costă de la 100 la 500 de dolari. Invadatorii îi controlează amănunţit pe oamenii care vor să plece ş fură de la ei lucruri şi obiecte de valoare.

Anterior, UNIAN.ua a transmis că ruşii  se tem de rezistenţa populaţiei, care este în creştere în sudul Ucrainei.

Trebuie remarcat faptul că a devenit cunoscut faptul că în  districtul Melitopol  ocupanţii eliberau pensii oamenilor, dar jumătate din facturile în ruble s-au dovedit a fi false . Ruşii au încercat să acuze Ucraina că emite bani falşi, dar toate aceste încercări au eşuat lamentabil.

UPDATE 02.44 Curtea Penală Internaţională de la Haga se pregăteşte să acuze Rusia pentru infracţiuni în Ucraina

Reprezentanţii CPI negociază cu Ucraina extrădarea în instanţă a cel puţin a unui oficial rus ce este în prezent prizonier de război. Procesul ar putea avea loc cel ma devreme în această iarnă.

Recent Franţa a predat Ucrainei un laborator mobil de determinare a ADN-ului. Reprezentanţii Jandarmeriei Naţionale Franceze au instruit şi zece experţi ucraineni pentru a lucra cu acest laborator.

UPDATE 02.27 Pierderile ruseşti sunt estimate la 15 mii de morţi, în Ucraina - CIA

Directorul CIA, William Burns, a spus că SUA estimează că pierderile Rusiei  în Ucraina sunt „în jur de 15.000 de morţi şi de trei ori mai mulţi răniţi”. El a spus acest lucru la un forum de securitate din Aspen, potrivit corespondentului CBS News, Olivia Gazis .

UPDATE 00.57 În ultima zi, peste 200 de hectare de culturi au fost arse în Ucraina, a informat Ministerul Afacerilor Interne.

Ocupanţii ruşi continuă să distrugă intenţionat recoltele şi nu permit salvatorilor şi locuitorilor din zonă să stingă incendiile.

De asemenea, miercuri, 20 iulie, în regiunea Dnipropetrovsk, ocupanţii ruşi au tras dintr-un tanc asupra combinelor ucrainene care recoltau grâul. Incidentul a avut loc în apropierea satului Koshove din regiunea Dnipropetrovsk, care se învecinează cu regiunea Herson, conform lui Oleksandr Vilkul, şeful administraţiei militare Kryvyi Rih. El a subliniat că tancul a vizat maşinile agricole, iar combinele au fost nevoite să fugă.

ŞTIRE INIŢIALĂ Forţele armate ucrainene au distrus un post de comandă al ruşilor şi şase depozite de muniţii din regiunea Herson

Armata ucraineană a lovit cu succes concentrărilor de trupe şi echipamente de luptă inamice din sudul ţării. Drept urmare, Forţele Armate au eliminat mai mult de o sută de ocupanţi, se menţionează în rezumatul de noapte al OK Sud. 

Pe parcursul zilei, aviaţia ucraineană a efectuat 10 lovituri: trei dintre ele cu elicoptere şi şapte cu bombardiere şi avioane de atac.

Cinci dintre acestea au lovit punctele forte ale inamicului: de trei ori - o concentrare de trupe şi echipament în regiunea Herson. Alte două lovituri au vizat cu succes depozitele de muniţii din regiunile Mykolaiv şi Herson.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite