Putin a refuzat de trei ori propunerile Papei Francisc de a-i evacua pe civilii din uzina Azovstal, inclusiv cu o navă sub steagul Vaticanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: EPA - EFE
Sursă foto: EPA - EFE

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin i-a refuzat de trei ori solicitările Papei Francisc de a organiza coridoare umane pentru evacuare civililor blocaţi în buncărele de la uzina Azovstal din Mariupol. Se pare că Papa Francisc ar fi propus evacuarea oamenilor cu un vapor sub steagul Vaticanului, potrivit publicaţiei Il Messaggero, citată de Obozrevatel.

„În timpul acestor peste 60 de zile de conflict, Sfântul Părinte a încercat de trei ori să-şi exercite autoritatea morală asupra Kremlinului, încercând să ajute la crearea unui coridor umanitar în Mariupol. Dar Rusia a spus tot de trei ori Vaticanului că nu garantează securitatea”, susţin surse din anturajul Papei Francisc.

Negocierile privind evacuarea civililor au avut loc pe canalele diplomatice, dar şi prin intermediul Patriarhiei Ortodoxe. 

Prima tentativă de negociere cu autorităţile din Kremlin a avut loc la sfârşitul lunii martie, atunci când operaţiunile ar fi trebuit să fie coordonate de monseniorul Visvaldas Kulbokas, alături de un reprezentant al Patriarhiei Moscovei. Ulterior, cea de-a doua încercare, a avut loc în Ajunul Paştelui, când Papa Francisc era dispus să îşi trimită la Moscova cardinalul de încredere, pe polonezul Konrad Kraevsky. 

Cea mai recentă încercare de negociere a avut loc săptămâna trecută, când s-a propus evacuarea civililor, care se adăpostesc în uzina situată în oraşul-port la Marea Azov, cu o navă sub steagul Vaticanului. 

Toate cele trei încercări au primit un refuz din partea Rusiei, fapt care determină Vaticanul să fie pesimist în ceea ce priveşte noi încercări de a organiza coridoare umane. 

„Sunt pesimist, dar trebuie să lucrăm în acest domeniu al diplomaţiei, altfel războiul va continua să îi devoreze pe copiii Ucrainei”, a comentat cardinalul Pietro Parolin.

Peste 600 de oameni au fost răniţi în bombardamentele ruseşti care au lovit unitatea spitalicească organizată în cadrul complexului siderurgic Azovstal, potrivit anunţului făcut de primarul oraşului Mariupol, Vadim Boicenko. 

Imagini dramatice surprinse în buncărul de sub uzină, după atacul puternic din noaptea de 27 spre 28 aprilie, au fost difuzate de batalionul Azov. Se poate vedea cum oamenii stau înghesuiţi, în întuneric, fără apă, iar sala de operaţii a spitalului este distrusă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite