Primul recrut rus care s-a predat Ucrainei în cadrul proiectului „Vreau să trăiesc”

0
0

Un tânăr de 26 de ani a devenit primul mobilizat rus în baza decretului din data de 21 septembrie care s-a predat autorităților ucrainene, relatează „Zerkalo Nedeli”.

Ruși trimiși la război în Ucraina FOTO Profimedia
Ruși trimiși la război în Ucraina FOTO Profimedia

Mihail Kulikov, un tânăr din orașul Orsk, regiunea Orenburg, a decis să nu lupte în războiul purtat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei și să se predea autorităților ucrainene în cadrul proiectului „Vreau să trăiesc”.

Este vorba de primul caz constatat de la decretarea ordinului de mobilizare parțială în Rusia, scrie „Zerkalo Nedeli”, care citează Centrul de Coordonare a situației prizonierilor de război.

Potrivit autorităților ucrainene, Mihail Kulikov a fost trimis la război în doar cinci zile de la primirea citației de încorporare.

„Înainte de a merge la controlul medical, am căutat pe Google cum pot să mă predau pentru a nu fi ucis. Am găsit pe Telegram canalul <<Vreau să trăiesc>>, care este un program de stat al Ucrainei. Am găsit un număr de telefon acolo, am sunat și mi-au explicat ce să fac și cum anume, unde să mă duc și ce să spun ca să nu fiu ucis”, a declarat tânărul.

„Zerkalo Nedeli” notează că solicitările de predare la „linia fierbinte” operată de autoritățile ucrainene au crescut după instituirea mobilizării parțiale în Rusia.

La câteva minute după anunțarea mobilizării parțiale, ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a declarat că mizează pe încorporarea a 300.000 de cetățeni ruși. La sfârșitul lui septembrie, Statul Major al Ucrainei estima la 100.000 numărul rușilor mobilizați începând de la intrarea decretului în vigoare. Marți, Șoigu a susținut că Moscova a reușit să facă rost de 200.000 de bărbați pentru războiul din Ucraina.

Într-un apel adresat pe 25 septembrie, Volodimir Zelenski i-a încurajat din nou pe ruși să se predea. Președintele ucrainean le-a promis trei lucruri, și anume că vor fi tratați civilizat, conform convențiilor internaționale, că nimeni nu le va cunoaște circumstanțele predării și o modalitate de ședere în Ucraina în caz că le-ar fi frică să se reîntoarcă în Rusia.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite