Preşedintele Ungariei a promulgat legea de ratificare a aderării Suediei la NATO

0
Publicat:

Preşedintele Ungariei, Tamas Sulyok, a promulgat legea de ratificare a aderării Suediei la NATO, a anunţat marţi preşedinţia de la Budapesta, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Ungaria a renunţat la vetoul de facto faţă de Suedia. FOTO Shutterstock
Ungaria a renunţat la vetoul de facto faţă de Suedia. FOTO Shutterstock

Parlamentul ungar a aprobat primirea Suediei în alianţă pe 26 februarie, înlăturând astfel ultimul obstacol din calea demersului Suediei care îşi menţinuse neutralitatea în timpul ambelor războaie mondiale şi al războiului rece.

Guvernul suedez a renunţat la politica de nealiniere după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

După ce au tergiversat, timp de câteva luni, ratificarea, deputaţii ungari şi-au dat acordul pentru extinderea NATO. Acordul a venit după ce premierul suedez Ulf Kristofferson a făcut o vizită la Budapesta, în timpul căreia a fost semnat un acord bilateral privind armamentul.

Presiuni din partea aliaţilor

Premierul ungar Viktor Orban s-a confruntat cu presiuni din partea aliaţilor din NATO pentru ca Ungaria să renunţe la vetoul de facto faţă de Suedia.

Legea de ratificare a fost semnată de preşedintele parlamentului şi înaintată săptămâna trecută şefului statului, în vederea promulgării.

 Promulgarea de către preşedintele Ungariei este o evoluţie foarte pozitivă, a declarat ministrul suedez al apărării, Pal Jonson.

Formalităţile rămase, cum ar fi depunerea la Washington a documentelor de aderare a Suediei la alianţă, se vor încheia rapid, apreciază Reuters, potrivit Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite