Ungaria va semna, în sfârşit, aderarea Suediei la NATO, după acordul privind industria de apărare între cele două ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Orban, premierul ungar, a declarat că Ungaria va semna un acord privind industria de apărare cu Suedia, informează Agerpres.

Viktor Orban la summitul NATO de la Vilnius FOTO Profimedia jpg

Declaraţia sa vine înaintea unei întâlniri cu omologul său suedez Ulf Kristersson la Budapesta, vineri, în contextul în care Ungaria se pregăteşte să ratifice, în cele din urmă, aderarea Suediei la NATO, potrivit Reuters.

„Vom închide toate chestiunile nerezolvate şi vom semna un acord privind industria de apărare, unul serios, ţinând cont de dimensiunea Ungariei, şi vom stabili, de asemenea, unele decizii sau obiective privind cooperarea militară”, a declarat Orban la radioul de stat, fără a oferi alte detalii.

Cei doi premieri vor susţine o conferinţă de presă vineri, înainte ca parlamentul Ungariei să aprobe cererea Suediei de aderare la NATO într-un vot care este programat pentru luni. „Luni, parlamentul ungar va oferi aprobarea finală”, a mai spus Orban.

Ungaria este singurul membru al NATO care nu a ratificat încă aderarea ţării nordice, partidul de guvernământ Fidesz al lui Orban amânând în mod repetat un vot, invocând nemulţumiri faţă de Suedia, care critică Ungaria pentru bilanţul său privind standardele statului de drept. Fidesz deţine o majoritate uriaşă în parlament şi ar fi putut aproba aderarea ţării nordice în orice moment, deoarece legislaţia relevantă le-a fost înaintată parlamentarilor la jumătatea anului 2022.

Suedia a solicitat aderarea la alianţa transatlantică în urmă cu aproape doi ani, într-o schimbare istorică de politică de la nealiniere determinată de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Întârzierea de până acum a ratificării din partea Ungariei a înrăutăţit relaţiile Budapestei cu Statele Unite şi a stârnit îngrijorări în rândul aliaţilor.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite