Preşedintele Portugaliei respinge varianta alegerilor anticipate

0
0
Preşedintele Portugaliei susţine actualul guvern şi nu vrea alegeri anticipate. FOTO: Reuters
Preşedintele Portugaliei susţine actualul guvern şi nu vrea alegeri anticipate. FOTO: Reuters

Preşedintele portughez, Anibal Cavaco Silva a afirmat duminică seară că sprijină coaliţia guvernamentală de centru-dreapta şi respinge varianta alegerilor anticipate.

Această declaraţie vine după ce vineri cele trei formaţiuni politice care au subscris la planul de salvare financiară de 78 de miliarde de euro, acordat Portugaliei în mai 2011, în schimbul unui sever plan de austeritate, au întrerupt discuţiile despre pactul de salvare naţională. Situaţia aceasta naşte temeri că Portugalia nu va reuşi să respecte condiţiile pentru planul de salvare de 78 de miliarde de euro.

„Cea mai bună soluţie este să menţinem guvernul actual” a afirmat şeful de stat portughez, citat de BBC. Preşedintele a reamintit că susţine actuala coaliţie condusă de prim-ministrul Pedro Passos Coelho, după ce a primit asigurări solide că Portugalia va respecta , în totalitate, programul de salvare. „Este important să arătăm partenerilor europeni că Portugalia este o ţară guvernabilă”, a adăugat Anibal Cavaco Silva.

Guvernul de la Lisabona a fost nevoit să ceară o amânare a celei de-a opta revizuiri a reformelor şi a măsurilor de austeritate impuse de cele trei instituţii internaţionale: Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Verificările trebuiau să înceapă săptămâna trecută şi ar fi durat până la sfârşitul lunii august sau începutul lunii septembrie, scrie agenţia de ştiri BBC.

Portugalia se confruntă de aproximativ două săptămâni cu o gravă criză politică generată de demisia a doi miniştri, pe fondul nemulţumirilor legate de politica de austeritate care a dus la o recesiune puternică şi un nivel record al şomajului.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite