Preşedintele Consiliului European „calmează euro-spiritele“ în Estul Europei/ Întâlnire Van Rompuy - Băsescu la Bucureşti
0Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, va fi prezent joi, la Bucureşti, în cursul unui turneu de aproape două săptămâni în ţările din Europa Centrală şi de Est. Discuţiile lui Van Rompuy sunt legate de Mecanismul European de Stabilitate pentru zona euro, un instrument convenit la sfârşitul anului trecut cu statele membre şi pentru care e nevoie de amendarea Tratatului UE.
Vizitele sale vin după ce Germania şi Franţa au prezentat aşa-numitul "pact de competitivitate" în zona euro care a stârnit mari controverse la Bruxelles şi îngrijorare între ţările care nu au încă euro ca monedă naţională. Van Rompuy a fost joia trecută în vizită la Tallinn (Estonia) pentru întâlniri cu preşedintele şi prim-ministrul estonian şi în aceeaşi zi a ajuns şi la Riga (Letonia). Vineri a avut discuţii la Vilnius.
Astăzi, preşedintele Consiliului European va fi la Praga (Cehia) şi la Sofia, unde îl va întâlni pe premierul Bojko Borissov, iar mâine are o întâlnire cu Traian Băsescu la Bucureşti. Turneul preşedintelui Consiliului European e văzut de analiştii de la Bruxelles ca o încercare de „calmare a spiritelor politice" după prezentarea Pactului Franco-German.
Regulile Germaniei
Potrivit „Pactului de competitivitate" în zona euro prezentat de cancelarul german Angela Merkel şi susţinut de Franţa, statele membre ar trebui să înscrie în propriile constituţii imposibilitatea depăşirii unor anumite praguri ale deficitului bugetar şi datoriei publice.
Durata timpului de lucru ar trebui uniformizată în toate statele membre, la fel şi vârsta de ieşire la pensie, care ar urma să ajungă la 67 de ani. De asemenea, Germania vrea ca statele care au în legislaţie indexarea automată a salariilor să renunţe la această prevedere. De asemenea, există propuneri de armonizare a legislaţiei fiscale.
Citeşte cum va funcţiona Motorul nemţesc pentru economia Europei
Lideri din ţările estice au exprimat deja temeri legate de aplicarea Pactului Franco-German. „Armonizarea fiscală e foarte greu de acceptat pentru Republica Cehă, deoarece ar face ţara mai puţin competitivă", a declarat, săptămâna trecută, premierul ceh, Petr Necas, citat de EUObserver. Controverse există şi pe limitele bugetare, dar şi pe uniformizarea vârstei de pensionare.