Premierul unei ţări care vrea să adere la UE pledează pentru reglementarea presei online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edi Rama FOTO Arhivă
Edi Rama FOTO Arhivă

Premierul Albaniei, socialistul Edi Rama, s-a pronunţat luni pentru o reglementare strictă a presei, în special a celei online, informează Euractiv.

În opinia lui Rama, presa poate reprezenta o ameninţare pentru societate şi politicieni, prin dezinformare şi defăimare. Pentru a-şi argumenta opinia, premierul albanez a făcut o incursiune în istorie aducând aminte de propaganda nazistă.

„Atunci când încerci să-ţi imaginezi ce a făcut lumii aparatul de propagandă al naziştilor prin intermediul libertăţii de exprimare, este uluitor. Atunci când încerci să analizezi câte probleme apar în fiecare zi din diferite surse ale răului din această lume, terorism, fundamentalism, pedofilie, boli ale societăţii moderne, libertatea de exprimare poate ajunge la mulţi oameni şi îi poate influenţa”, a spus Edi Rama în cadrul unui discurs ţinut la South East Media Forum OSCE.

Potrivit premierului albanez, politicienii sunt principalele victime ale defăimării permise sub sloganul libertăţii de exprimare şi nu au mijloace prin care să îşi apere reputaţia. Dacă încearcă să găsească o modalitate de apărare, atunci sunt catalogaţi ca fiind împotriva libertăţii de exprimare.

Edi Rama a făcut aceste declaraţii în timp ce Parlamentul ţării sale discută un „pachet anti-defăimare” menit reglementării conţinutului media.

„Aud clar şi tare că există aşa-numita autoreglementare, dar nu sunt sigur că acesta este răspunsul”, a comentat premierul albanez în legătură cu criticile formulate la adresa „pachetului anti-defăimare”.

Patru organizaţii pentru apărarea presei, printre care şi Reporteri Fără Frontiere, au făcut apel la UE să intervină în mai multe astfel de măsuri guvernamentale ale Albaniei, exprimând temeri că acestea ar putea duce la deteriorarea situaţiei presei în această ţară balcanică ce intenţionează să adere la blocul comunitar.

Albania se află în prezent pe locul 84 în clasamentul libertăţii presei întocmit anual de Reporteri Fără Frontiere.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite