Ursula von der Leyen, în vizită în Balcani: Locul Albaniei este în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE

Locul Albaniei este în Uniunea Europeană în viitor, a declarat marţi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei vizite în această ţară din Balcani.

„Viitorul Albaniei este în Uniunea Europeană”, a declarat şefa Executivului blocului comunitar după ce a vizitat o şcoală împreună cu premierul albanez Edi Rama.

„Albania a livrat în mod clar ceea ce i-am cerut, iar acum noi suntem cei care trebuie să livreze”, a spus von der Leyen, referindu-se la deschiderea negocierilor de aderare, care a tot fost amânată din cauza opunerii Franţei şi a Olandei.

„Sunt foarte hotărâtă să fac să se întâmple acest lucru”, a adăugat ea, citată de Reuters, precizând că negocierile de aderare ar putea începe până la sfârşitul anului curent.

Albania a depus cererea de aderare la UE pe 24 aprilie 2009, iar din 2014 are statut de ţară candidat.

Din Albania, Ursula von der Leyen a plecat la Skopje, în Macedonia de Nord, o altă ţară care vrea să adere la UE.

În toamna anului 2019, Franţa şi Olanda s-au opus deschiderii negocierilor de aderare în cazul Albaniei şi Macedoniei de Nord, cerând o „reformă” a modalităţii de extindere a UE.

Potrivit Parisului, UE se confruntă cu prea multe provocări pentru a mai include încă două state din Balcani, regiune încă marcată de războaiele din anii ’90 şi afectată de criminalitate şi corupţie.

Totuşi, Comisia Europeană consideră că Albania şi Macedonia de Nord şi-au îndeplinit criteriile pentru deschiderea negocierilor de aderare.

Într-un final, în martie 2020, cele 27 de membre UE au ajuns la un acord cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord.

Vizita lui von der Leyen în Balcani are loc în contextul unor tensiuni la graniţa dintre Kosovo şi Serbia.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite