Premierul ucrainean: Putin vrea să creeze un coridor către Transnistria prin Odessa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul ucrainean, Arsenii Iaţeniuk, îl suspectează pe preşedintele rus, Vladimir Putin, că vrea să creeze un coridor către Transnistria prin Odessa, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică.

Uniunea Europeană şi Statele Unite ar trebui să se alăture negocierilor privind conflictul din Donbas, altfel, în cazul unor discuţii bilaterale, Ucraina ar putea să nu reuşească să ţină piept Rusiei, a declarat premierul ucrainean.

"Sunt în favoarea formatului de la Geneva, a unor negocieri în care să fie implicate Statele Unite, Uniunea Europeană, Ucraina şi Rusia. Noi nu suntem suficient de puternici pentru a negocia pe baze bilaterale, Rusia ar putea juca mai bine, Putin vrea să obţină un alt conflict îngheţat", a declarat Iaţeniuk.

Potrivit lui, preşedintele rus vrea să obţină nu numai regiunile Doneţk şi Lugansk, ci întreaga Ucraină, neputând accepta ambiţiile europene ale acesteia şi visând la refacerea URSS.

"Primul pas a fost anexarea Crimeei, al doilea crearea unui conflict îngheţat în Donbas şi al treilea va fi un coridor via Odessa către Transnistria", a afirmat premierul.

Iaţeniuk a adăugat, de asemenea, că reuşita reformelor în Ucraina va fi posibilă doar atunci când războiul din estul ţării se va termina.

"Prioritatea cheie nu numai pentru Ucraina, ci pentru întreaga lume este descurajarea Rusiei şi oprirea războiului. Aceasta este o condiţie prealabilă reformelor ulterioare. Dacă reuşim să oprim războiul, dacă reuşim să descurajăm Rusia, vom avea o şansă să atragem investitori internaţionali devreme ce ştiţi cât de dificil este să îi atragem atunci când artileria şi tancurile ruseşti sunt la noi în ţară (şi cât de dificil este) să restaurăm încrederea în investitorii locali şi să ne concentrăm pozitiv pe reformele de care ţara noastră are nevoie", a explicat Iaţeniuk.

Preşedintele Poroşenko, dispus să le acorde autonomie temporară separatiştilor din estul Ucrainei

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko este pregătit să dezvăluie un plan riscant ce oferă separatiştilor din est un "statul special", într-o încercare de a pune capăt conflictului soldat cu peste 3.000 de morţi, relatează „Moscow Times“.

Poroşenko se pregăteşte să trimită Parlamentului un proiect de lege despre care presa locală scrie că ar acorda statut temporar de autonomie "republicilor populare" proclamate de separatişti.

El speră că legea va contracara criticile din partea preşedintelui rus Vladimir Putin. Dar Poroşenko riscă să provoace nemulţumirea prooccidentalilor dacă este perceput ca deschizând calea unui nou "conflict îngheţat" pe teritoriul ucrainean, similar celor din fostele republici sovietice precum R.Moldova şi Georgia.

Proiectul, al cărui conţinut a apărut luni în presa locală, va acorda statut de autonomie regiunilor separatiste pentru o perioadă de trei ani şi le va permite să îşi "consolideze şi aprofundeze" relaţiile cu regiunile ruseşti învecinate.

Comentatorii susţin că acest ultim punct riscă să afecteze politica declarată a Kievului de integrare europeană.

Proiectul le-ar permite, de asemenea, rebelilor să îşi înfiinţeze propria forţă de poliţie şi să îşi organizeze propriile alegeri locale în noiembrie.

Acesta ar oferi, de asemenea, posibilitatea de a nu fi urmăriţi "participanţilor la evenimentele" din est - o aparentă ofertă de amnistiere a combatanţilor separatişti. Dar Poroşenko a negat, luni, că va fi o amnistie pentru cei vinovaţi de infracţiuni grave.

În comentarii apărute pe site-ul preşedinţiei, Poroşenko se referă la ceea ce descrie drept un "program pentru înrădăcinarea păcii", adăugând: "În această perioadă (de trei ani) vom putea implementa o descentralizare profundă care va necesita amendarea Constituţiei".

Liderii separatişti nu au reacţionat oficial, însă unul dintre ei, Andrei Purghin, a declarat pentru RIA Novosti că acest proiect de lege "va fi probabil un punct de discuţie pentru viitoarele negocieri, dar nu mai mult decât atât".


 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite