Philip Breedlove: Rusia ar putea efectua incursiuni militare în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa Nord-Atlantică are nevoie de un cadru legal pentru a apăra ţările care nu sunt membre NATO, în contextul în care Rusia ar putea efectua incursiuni militare în Republica Moldova şi în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, afirmă Philip Breedlove, comandantul forţelor aliate din Europa.

„În ultimii 12 ani, am încercat să facem Rusia un partener. Am luat decizii fundamentale, decizii structurale şi economice ţinând cont de faptul că Rusia ar fi o parte constructivă a viitorului Europei. Dar acum vedem o situaţie diferită şi trebuie să o abordăm“, a declarat Breedlove, comandantul forţelor NATO din Europa, la Institutul Atlantic Council.

Sunt necesare măsuri noi pentru oferirea de garanţii aliaţilor din cadrul NATO şi pentru contracararea Rusiei, care ar putea intenţiona incursiuni militare în Republica Moldova şi în Transnistria, a continuat Breedlove, citat de publicaţia The Hill.

NATO trebuie să clarifice politica sa şi în relaţia cu ţări care nu sunt membre ale Alianţei şi care riscă să le fie încălcată suveranitatea de către Rusia, a continuat Breedlove. „Ce asigurări le pot fi oferite acestor ţări? Şi care ar fi pronumele personal în această frază? Cine suntem «noi»? Este vorba de NATO? Este o coaliţie? Sunt alianţe de tip bilateral?“, a subliniat Breedlove, citat de „The Washington Times“.

„Adaptăm Alianţa Nord-Atlantică pentru un viitor diferit“, a continuat generalul american, precizând că Statele Unite au nevoie totuşi de Rusia „pe termen lung“, pentru o Europă „întreagă, liberă şi aflată în pace“. „Rusia trebuie să fie parte a acestei Europe“, a subliniat Breedlove.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite