Penurie: Oraşul rebel Doneţk suferă de foame şi de sete. Stadionul echipei Şahtior, bombardat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii autoproclametei republici Doneţk se plâng că, din cauza asediului armatei ucrainene, două milioane de oameni nu au apă potabilă, alimente, energie electrică şi gaze. În cursul luptelor de miercuri stadionul echipei Şehtior a fost lovit de obuze, înregistrându-se pagube semnificative.

Viceprim-ministrul autoproclamatei republici populare Doneţk, Andrei Purgin, a declarat că magazinele din Doneţk sunt goale, apă şi medicamente nu sunt, începe foametea. .

„Nu avem medicamente şi începe foamea - magazinele sunt goale. Două milioane de oameni nu au acces la apă potabilă şi nici apă menajeră. Nu curge nimic la robinet “, a declarat liderul separatist, citat de Ria Novosti.

Purgin a adăugat că în Doneţk există probleme serioase cu aprovizionarea cu energie electrică, deoarece au fost distruse peste 300 de staţii de distribuţie a energiei electrice. El mai spune că oamenii nu pot părăsi oraşul din cauza lipsei de coridoare umanitare.

Din cauza distrugerii a două staţii de filtrare a apei, în Doneţk, de trei zile nu este apă. De asemenea, din cauza bombardării oraşului a fost oprită circulaţia trenurilor, şi a fost grav avariat un gazoduct, rămânnd fără gaz 19 blocuri , 425 case şi 23 de întreprinderi industriale.

Autorităţile de la Kiev recunosc degradarea situaţiei umanitare în estul Ucraieni, dar dau vina pe separatişi, spunând că intenţionat ar fi distrus staţiile de filtare a apei ca să aibă motiv să insiste pentru urgentarea pătrunderii convoiului umanitar rusesc care aşteaptă de peste patru zile la graniţă.
 
Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk l-a acuzat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, de distrugerea infrastructurii Donbasului. „Dacă anterior ne gândeam că avem nevoie de 8 miliarde de grivne, s-ar putea să avem nevoie de de 8 miliarde de dolari. Putin ucide în mod deliberat economia Donbasului, astfel încît să nu mai poată fi restabilită. Avem acolo un dezastru complet. Ei inundă minele, omoară oamenii şi omoară economia“, - a declarat Iaţeniuk.

Iaţeniuk a mai spus că agricultorii ucraineni au pierdut 15% din recolta, din cauza conflictului din Donbas , iar asta înseamnă „miliarde de dolari“.

Cu toate acestea, forţele armate ucrainene continuă ofensiva „pe frontal de est“, ajungând până în centrul oraşului Lugansk - capitala regiunii cu acelaşi nume şi unul dintre ultimele bastioane ale separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, Andrii Lîsenko.

La 15 august, trupele guvernamentale au încercuit complet Lunganskul şi au tăiat toate comunicaţiile, inclusiv auto, între rebelii de aici şi cei din Doneţk.

La 17 august armata ucraineană a preluat controlul asupra oraşului Iasinovataia în regiunea Doneţk. Separatiştii au început să acţioneze mai agresiv pentru că ei simt că, în curând, va veni sfârşitul „la care cu toţii visăm“, a spus oficialul ucrainean.

Lîsenko a anunţat, miercuri că cea mai mare parte din oraşul Lugansk a trecut sub controlul armatei ucrainene. Totodată, el a subliniat că „acţiunile armatei ucrainene în oraşele Lugansk şi Doneţk sunt complicate de utilizarea de arme grele de către terorişti“.

„În Lugansk mercenari de naţionalitate cecenă continuă tirurile pe teritoriul oraşului prin utilizarea de sisteme Grad, desfăşurate în cartierele estice. Cu toate acestea, cea mai mare parte a oraşului a trecut deja sub controlul Forţelor de Operaţiune Antiteroristă ale armatei ucrainene“, a spus Lîsenko.

Treizeci şi patru de civili au fost ucişi şi 29 au fost răniţi în ultimele 24 de ore în confruntările din regiunea Doneţk, în estul separatist al Ucrainei, între armata ucraineană şi rebelii proruşi, a anunţat miercuri Departamentul regional al sănătăţii.

Miercuri, au avut loc atacuri cu obuze în centrul oraşului Doneţk, în apropierea stadionului echipei Şahtior, incidentul soldându-se cu daune materiale semnificative, relatează AFP. Un bărbat a fost rănit uşor în atacurile produse în centrul oraşului Doneţk.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite