Parlamentul grec a votat în favoarea recunoaşterii statului Palestina. Votul a avut loc în prezenţa lui Mahmoud Abbas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul de la Atena a adoptat, marţi, o rezoluţie în care solicită Guvernului grec să recunoască statul palestinian în cadrul unei reuniuni extraordinare, în prezenţa preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas, aflat în vizită oficială la Atena, informează site-ul postului Europe 1.

Rezoluţia a fost aprobată în unanimitate de Parlamentul grec şi solicită guvernului „să lanseze procedurile adecvate pentru recunoaşterea statului palestinian şi să depună tot efortul diplomatic necesar pentru reluarea negocierilor de pace“ în regiune, a anunţat preşedintele Parlamentului grec, Nikos Voutsis.

În opinia vicepreşedintelui Parlamentului, acest vot este „un pas important spre recunoaşterea statului palestinian“.

Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, s-a declarat „mândru să se afle în Parlamentul grec, în sanctuarul democraţiei“, şi a mulţumit parlamentarilor eleni pentru acest vot, care „contribuie la crearea statului palestinian“.

Votul de marţi a avut loc la o săptămână după ce o rezoluţie a fost adoptată în unanimitate în acest sens de Comisia pentru Apărare şi Afaceri Externe din cadrul Parlamentului grec.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a anunţat luni, în contextul discuţiilor cu Mahmoud Abbas, oficializarea numelui de Palestina în documentele greceşti care va înlocui denumirea „Autoritatea palestiniană“ utilizată până în prezent. El a subliniat faptul că „Grecia se angajează în instaurarea unui stat palestinian viabil, independent şi suveran în baza frontierelor fixate în 1967, având drept capitală Ierusalimul de Est, un stat care va coexista în pace cu Israelul“.

Parlamentul grec a aprobat această rezoluţie, după ce Senatul Franţei a votat la începutul lunii o rezoluţie similară. În total, 136 de ţări au votat recunoaşterea statului palestinian. Printre ţările europene, se află Cehia, Ungaria, Polonia, România, Malta, Cipru care au recunoscut statul palestinian înainte de a deveni state membre UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite