Scandal diplomatic între Uniunea Europeană şi Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul israelului, Benjamn Netanyahu
Premierul israelului, Benjamn Netanyahu

Israelul a anunţat că suspendă dialogul diplomatic cu Uniunea Europeană în forumurile programate săptămânile următoare, după ce la Bruxelles au fost publicate instrucţiunile după care vor fi etichetate produsele care vor proveni din regiunile ocupate militar de Israel.

 „Ţinând cont de ultima decizie a UE, Israelul îşi suspendă dialogul diplomatic cu aceasta în mai multe forumuri care ar fi urmat să se desfăşoare în viitoarele săptămâni“, a declarat Ministerul de Externe israelian.

Comisia Europeană le-a cerut miercuri celor 28 de state membre ale UE să pună în aplicare etichetarea produselor provenite din coloniile israeliene din teritoriile palestiniene, o măsură condamnată cu fermitate de Israel.

Dezbătută din 2012, această decizie vizează să informeze consumatorii europeni cu privire la originea produselor pe care le consumă, conform legislaţiei comunitare în domeniul comercial.

În prezent, produsele din coloniile israeliene — toate ilegale din perspectiva dreptului internaţional — sunt etichetate ca fiind fabricate în Israel.

Diplomaţia israeliană a reacţionat imediat la decizia UE, considerând că este vorba despre o "măsură discriminatorie luată din motive politice", care în opinia sa va complica şi mai mult procesul de pace cu palestinienii, blocat din primăvara lui 2014.

Ulterior, premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că Uniunii Europene „ar trebui să-i fie ruşine“ pentru decizia luată. 'Decizia UE este ipocrită şi constituie un dublu standard. Ea particularizează Israelul şi nu alte 200 de conflicte din întreaga lume', a subliniat Netanyahu.

„Nu suntem pregătiţi să acceptăm faptul că Europa etichetează partea care este atacată de terorism“, a menţionat şeful guvernului israelian, care a adăugat că măsura UE nu va face decât să-i afecteze pe palestinienii care muncesc în fabrici israeliene. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite