Parlamentul European ar putea fi dominat de partidele „anti-UE”, conform sondajelor de opinie din cele 27 de state

0
Publicat:

Alegerile europarlamentare din iunie ar putea fi dominate de partidele populiste "anti-UE", conform unor sondaje de opinie, ceea ce ar schimba echilibrul Parlamentului European spre dreapta, scrie The Guardian.

Parlamentul European va fi dominat de populiști
Parlamentul European va fi dominat de populiști FOTO arhiva Adevărul

Sondajele efectuate în toate cele 27 de state membre ale UE, combinate cu modelarea performanțelor partidelor naționale în alegerile trecute pentru Parlamentul European, arată că partidele radicale de dreapta se îndreaptă către câștigarea alegerilor în nouă țări, printre care Austria, Franța și Polonia.

De asemenea, aceste partide ocupă locurile doi sau trei în alte nouă țări, inclusiv în Germania, Spania, Portugalia și Suedia.

Astfel, arată sondajele, pentru prima dată, alegerile din acest an ar putea să ducă la formarea unei majorități de coaliție de dreapta în Parlamentul European, alcătuită din creștin-democrați, conservatori și eurodeputați de radicaliști.

Analiza ar trebui să "servească drept un semnal de alarmă pentru factorii de decizie europeni cu privire la ceea ce este în joc" în aceste alegeri, au declarat politicienii Simon Hix și Kevin Cunningham, coautori ai raportului pentru Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR).

Aceștia spun că noul Parlament European ar putea bloca legi referitoare la Pactul Verde al Europei și ar putea adopta o poziție mai dură în alte domenii ale suveranității UE, inclusiv migrația, extinderea și sprijinul pentru Ucraina.

Dezbaterile interne ar putea fi de asemenea afectate, consolidând "axa crescândă a guvernelor care încearcă să limiteze influența UE din interior": Ungaria, Italia, Slovacia, Suedia și, dacă PVV al lui Geert Wilders va conduce noul guvern, Olanda.

Revenirea posibilă a lui Donald Trump în SUA și o coaliție înclinată spre dreapta în Parlamentul European ar putea duce la respingerea "interdependenței strategice și ... parteneriatelor internaționale în apărarea intereselor și valorilor europene", au avertizat politologii.

Proiecțiile arată că grupurile politice principale din Parlament – Partidul Popular European de centru-dreapta (PPE), Socialiștii și Democrații (S&D) de centru-stânga, Renew Europe (RE) de centru și Verzii (G/EFA) – vor pierde toți europarlamentarii.

Populiștii din Europa, pe primele 3 locuri în sondaje

Grupul Stânga radicală și în special dreapta populistă, inclusiv Grupul Conservatorilor Europeni și Reformiștilor (ECR) și Extrema Dreaptă (ID), este posibil să fie principalii câștigători, existând o reală posibilitate de a forma o coaliție majoritară pentru prima dată.

Cu toate că PPE pare să rămână cel mai mare grup și să decidă cine va fi următorul președinte al Comisiei, raportul susține că populiștii, în special cei de dreapta radicală, vor avea o influență mai mare ca niciodată.

Sondajele arată că partidul Fratelli d'Italia al lui Giorgia Meloni ar pute să își mărească numărul de eurodeputați la 27, iar Rassemblement National din Franța al lui Marine Le Pen să câștige un număr record de 25 de locuri.

În Austria, se preconizează că Partidul Libertății de Dreapta (FPÖ) își va dubla numărul de eurodeputați la șase, în timp ce în Germania, partidul de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) pare să ar putea avea 19 locuri în Parlamentul European.

Partidele populiste și eurosceptice ar putea ocupa primul loc în Austria, Belgia, Cehia, Franța, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia și Slovacia, și locurile doi sau trei în Bulgaria, Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Portugalia, România, Spania și Suedia.

Prin urmare, se prognozează că grupul ID de extrema dreaptă va câștiga până la 40 de locuri suplimentare, ajungând la un total de 98, deschizând posibilitatea unei coaliții "populiste de dreapta" (PPE, ECR și ID) cu 49% din eurodeputați în noul parlament, susține raportul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite