Papa Ioan Paul al II-lea şi Papa Ioan al XXIII-lea vor fi canonizaţi la 27 aprilie 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Ioan Paul al II-lea
Papa Ioan Paul al II-lea

Papa Ioan Paul al II-lea şi Papa Ioan al XXIII-lea vor fi canonizaţi la 27 aprilie 2014, în cadrul unei ceremonii unice la Vatican, menită să unească catolicii conservatori cu cei liberali, a informat luni Vaticanul, relatează AFP.

Anunţul a fost făcut de Papa Francisc în cadrul unei reuniuni cu cardinalii. Data de 27 aprilie n-a fost aleasă la întâmplare, ci marchează Ziua Milostivirii Divine (Divina misericordia), o sărbătoare creată de Papa Ioan Paul al II-lea. Canonizarea celor doi suverani pontifi ar trebui să aducă la Roma sute de mii de pelerini, mai ales din Polonia şi Italia, ţările de origine ale lui Karol Wojtyla (Papa Ioan Paul al II-lea) şi Angelo Giuseppe Roncalli (Papa Ioan al XXIII-lea).

Observatorii văd dubla sanctificare drept o tentativă de a apropia cele două facţiuni din interiorul bisericii. „Ioan al XXIII-lea este un erou pentru progresiştii bisericii în timp ce Ioan Paul al II-lea este, în mod obişnuit, lăudat de conservatorii catolcii”, a spus John Allen, de la săptămânalul american „National Catholic Reporter”, pentru AFP.

Ioan Paul al II-lea, care a condus Biserica Catolică între 1978 şi 2005/, primul papă polonez din istorie, conservator şi deosebit de îndrăgit în cele peste 100 de ţări unde a dus cuvântul Bisericii, va fi canonizat într-un interval-record, de doar nouă ani după moartea sa. Benedict al XVI-lea a decis să nu se mai ţină cont de perioada obligatorie de cinci ani pentru a începe procedura de beatificare şi apoi canonizare a predecesorului său, care a fost beatificat în mai 2011.

Canonizarea celor doi în acelaşi timp ilustrează dorinţa Papei Francisc de a menţine un echilibru între două figuri foarte diferite ale lumii catolice, dar şi să evite un cult exagerat al personalităţii Papei Ioan Paul al II-lea, mai notează AFP.

În ceea ce-l priveşte, papa Francisc este un admirator al amândurora: la comemorarea din acest an a morţii lui Ioan Paul al II-lea, el s-a rugat şi la mormântul unuia şi la al celuilalt, un semn că a văzut în cei doi o importantă continuitate personală şi spirituală.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite