Papa Francisc pledează pentru unitatea bisericilor ortodoxe şi catolice şi cere respectarea dreptului internaţional în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Francisc şi patriarhul ortodox Bartolomeu al Constantinopolului au cerut duminică părţilor aflate în conflict în Ucraina să „caute drumul dialogului şi respectarea dreptului internaţional“. Mai mult, Papa Francisc a un apel ferm la unitatea bisericilor catolică şi ortodoxă, separate de un mileniu, subliniind că victimele războaielor şi tinerii cer cu insistenţă acest pas istoric.

Pace în Ucraina

„Ne rugăm pentru pace în Ucraina, o ţară cu o tradiţie creştină antică, şi lansăm un apel la părţile angajate în conflict să caute drumul dialogului şi respectarea dreptului internaţional“, au scris ei, citaţi de Mediafax

Conflictul din Ucraina a afectat serios relaţiile dintre Roma şi Moscova, îndepărtând perspectiva unei întâlniri între Papa şi patriarhul ortodox al Moscovei, Kiril. Papa a lansat deja de la Vatican mai multe apeluri la dialog, rămase fără răspuns.

„Unitatea cu bisericile ortodoxe“

„Singurul lucru pe care îl doreşte Biserica catolică şi ceea ce încerc şi eu ca episcop al Romei este unitatea cu bisericile ortodoxe“, a afirmat suveranul pontif într-un mesaj citit în prezenţa patriarhului ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, cel mai prestigios demnitar ortodox, notează „Agerpress“

„Biserica catolică nu vrea să impună o anumită cerinţă, în afară de cea a profesiunii de credinţă comune“, iar „noi suntem gata să căutăm împreună modalităţile prin care să fie garantată unitatea Bisericii în actualele împrejurări“, a adăugat papa Francisc.

„Nu vom accepta niciodată un Orient Mijlociu fără creştini“

Papa Francisc şi patriarhul Bartolomeu au luat apărarea creştinilor ameninţaţi de abuzurile comise de jihadişti în Irak şi Siria, dând asigurări că nu vor accepta niciodată „un Orient Mijlociu fără creştini“.

„Nu ne putem resemna cu un Orient Mijlociu fără creştinii care au propovăduit acolo numele lui Isus timp de două mii de ani“, au afirmat suveranul pontif şi demnitarul ortodox în declaraţia lor comună, semnată în ultima zi a vizitei de trei zile pe care o efectuează Francisc în Turcia, conchide Mediafax.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite