Oligarhii est-europeni se mută în Toscana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teama de sancţiuni şi instabilitatea politică cauzată de intervenţia Rusiei în Ucraina au făcut ca şase din zece cumpărători de proprietăţi de lux din Lucca, oraş din regiunea italiană Toscana, să provină acum din Rusia sau din statele fostei Uniuni Sovietice, susţin agenţii imobiliari din zonă, citaţi de „The Telegraph“.

Oligarhii ruşi au colonizat mica staţiune Forte dei Marmi de zeci de ani, cumpărând vile de vacanţă de la industriaşii milanezi şi au aglomerat străduţele înguste cu maşini scumpe. Însă acum, pe fondul crizei din Ucraina, milionarii Moscovei îşi lărgesc aria de căutare a proprietăţilor din Toscana şi caută vile istorice din jurul orăşelului Lucca, aflat la 25 de kilometri de malul mări, „acum acesta fiind principala lor ţintă“, declară agentul imobiliar Dimitri Corti, care se ocupă de proprietăţile din zonă.

De exemplu, clienţii ruşi au început să se intereseze de cumpărarea Vilei Paolina, o casă din secolul al XVII-lea cu vedere la mare, unde a locuit şi sora lui Napoleon, Paolina Bonaparte. „Creşte interesul în zona oraşului Lucca, şi şase din zece clienţi vin din Rusia sau din statele fostei Uniuni Sovietice“, spune Dimitri Corti.

În timp ce agenţii imobiliari au raportat că sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană şi de SUA îi fac pe ruşi să-şi mute averile peste hotare, Corti a adăugat că instabilitate politică din regiune este şi ea o cauză a acestui „exod“. Un ucrainean care a stat o lună în vacanţă, şi-a lăsat familia aici şi apoi s-a întors să îşi caute o locuinţă“, spune Corti.

Atunci când au ajuns pentru prima oară în Italia, în urmă cu două decenii, ruşii au fost ridiculizaţi pentru gustul lor îndoielnic: cumpărau haine de blană în august şi insistau să bea vin roşu la peşte. Însă, Corti este de părere că interesul lor transferat asupra orăşelelor din interior, nu doar pentru cele de la malul mării, este o dovadă a educării gustului. „Acum îşi trimit copii la şcoală în Londra sau în New York şi apreciază că Lucca este plin de vile istorice fascinante. În urmă cu 20 de ani, ruşii au descoperit magazine în Forte dei Marmi pe care nu le aveau acasă, dar acum Gucci este şi în Moscova. Este o altă generaţie şi chiar ruşii spun că vor să evite locurile cu prea mulţi ruşi“, continuă Corti.

Lucca este locul naşterii compozitorului Giacomo Puccini, are o piaţă centrală impozantă construită pe locul unui amfiteatru roman, iar meterezele renascentiste sunt încadrate de copaci printre care localnicii fac plimbări cu bicicleta. Preţurile caselor din Lucca au crescut pe măsură ce străinii au devenit tot mai interesaţi, dar, potrivit lui Corti, preţurile sunt încă foarte scăzute comparativ cu standardele ruseşti. „Poţi găsi o vilă cu fresce, piscină şi o grădină mare de la patru la cinci milioane de euro, adică aproximativ acelaşi preţ ca o vilă din anii '70 din Forte dei Marmi“, conchide Corti.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite