Olanda dispune închiderea unor birouri de poliţie chineze ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul olandez de Externe Wopke Hoekstra a dispus închiderea imediată a unor birouri de poliţie ilegale create de China în oraşele Amsterdam şi Rotterdam, conform unor relatări de marţi din media, preluate de DPA.

Wopke Hoekstra, ministrul olandez de externe
Wopke Hoekstra, ministrul olandez de externe Foto EPA EFE

Hoekstra a precizat că l-a informat pe ambasadorul Chinei de această decizie, a transmis agenţia olandeză de ştiri ANP.

El a spus că aceste birouri de poliţie sunt „inacceptabile" şi că autorităţile olandeze nu şi-ar fi dat niciodată consimţământul. Ministerul va investiga acum ce activităţi se desfăşurau în aceste birouri.

Publicațiile media din Olanda au relatat săptămâna trecută despre aceste birouri chineze ilegale, în contextul unor indicii că, sub acoperirea acestor 'centre de servicii', autorităţile chineze pun de fapt presiune asupra disidenţilor care au plecat din ţară.

Potrivit ministrului de Externe, astfel de birouri există şi în alte ţări europene.

China susţine că cetăţenii săi pot, de exemplu, să îşi prelungească permisele de conducere în astfel de birouri. Însă chiar şi pentru astfel de sarcini consulare este nevoie de aprobarea autorităţilor din ţara gazdă, a explicat Hoekstra.

Conform relatărilor din media, aceste birouri ar fi facilitat de asemenea politicile chineze din străinătate şi colectarea de informaţii.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite