Oficial european: miliarde de euro sunt furate anual din fondurile UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fondurile Uniunii Europene nu sunt corect folosite în numeroase cazuri
Fondurile Uniunii Europene nu sunt corect folosite în numeroase cazuri

Furturile anuale din fondurile Uniunii Europene se ridică la 500 de milioane de euro, potrivit datelor oficiale, însă un membru al Comisiei Europene susţine că adevărata pierdere este de ordinul miliardelor de euro.

Pierderile de 500 de milioane de euro au fost raportate de Olaf, Biroul Antifraudă al Uniunii Europene, pe baza statisticilor colectate de la statele membre. Însă adevăratele cifre nu pot fi calculate cu exactitate deoarece autorităţile naţionale nu au metodele necesare.

„Avem motive să credem că adevăratul număr este mai aproape de ordinul miliardelor decât de cel al milioanelor”, a declarat miercuri Francois Le Bail, liderul Direcţiei Generale de Justiţie în Comisia Europeană. Împreună cu directorul Olaf, Giovanni Kessler, Le Bail a propus înfiinţarea unui Oficiu European de Procuratură, cae să-i identifice pe cei care fură din fondurile Uniunii.

Acest organism nou creat ar trebui să aibă autoritatea de a investiga cazurile de fraudare a banilor UE, să fie format dintr-un sediu central şi filiale în statele membre. Oficiul ar putea fi condus de specialişti din ţări diferite, mandataţi de autorităţile locale.

Europarlamentarul român Renate Weber, care susţine propunerea, a spus că ar putea fi necesară o implementare pe două niveluri, care să uniformizeze procedurile filialelor cu cele ale biroului central.

Comisia Europeană a dezbătut această propunere în timpul verii, iar până la începutul lui 2015 Oficiul ar putea avea un punct de lucru operaţional.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite