La numai două luni după intrarea în UE, Comisia Europeană blochează aderarea Croaţiei la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding
Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a anunţat sancţionarea Croaţiei, din cauza refuzului autorităţilor de la Zagreb de a adera la normele mandatului european de arest, anunţă portalul EUobserver.

Comisia Europeană va bloca aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen, ca parte a sancţiunilor impuse celui mai nou membru al Uniunii Europene, a anunţat vicepreşedinta Comisiei Europene, comisarul Reding.

La doar trei zile după ce Croaţia a aderat la UE, pe 1 iulie, Parlamentul croat a exclus aplicarea mandatului de arest european pentru infracţiuni comise înainte de 7 august 2002, în mod special pentru fapte comise în timpul războiului sârbo-croat (1991-1995).

Mărul discordiei se află în refuzul autorităţilor croate de a da curs unei cereri germane de extrădare a unui fost oficial al serviciilor secrete iugoslave, Josip Perkovici, supectat de implicare în asasinarea unui disident croat, Stjepan Djurekovici, în 1983, în apropiere de Munchen.

Comisia Europeană, care a ameninţat Croaţia cu sancţiuni la sfârşitul lunii august, a hotărât să facă pasul următor, în lipsa unui progres din partea croată, deşi Zagrebul şi-a asumat angajamentul de a se conforma solicitărilor europene.

După ce a fost nevoită să ofere explicaţii în acest caz, Zagrebul s-a angajat pe 28 august să modifice controversata lege. Dar, în pofida unei lipse de răbdare tot mai mari din partea Uniunii Europene, promisiunea nu a fost îndeplinită nici până în prezent.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite