Oamenii lovesc o centrală nucleară și ne confruntăm cu „un mare pericol”, avertizează directorul AIEA

0
Publicat:

În primul său interviu televizat de când a condus o misiune de specialiști la centrala nucleară Zaporojie, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi a afirmat, miercuri, pentru CNN că ne confruntăm cu „un mare pericol”, fiindcă atacurile continuă la centrală, relatează The Guardian.

Centrala nucleară de la Zaporojie se află sub controlul forțelor inamice. FOTO Profimedia (Arhivă)
Centrala nucleară de la Zaporojie se află sub controlul forțelor inamice. FOTO Profimedia (Arhivă)

Situația continuă să fie foarte îngrijorătoare. Atacurile continuă, așa că ne confruntăm în continuare cu un pericol foarte mare. Simplul fapt că există o continuitate a atacurilor și bombardamentelor, deliberat sau nu, cu intenție sau fără, oamenii lovesc o centrală nucleară, cea mai mare din Europa. Așa că trebuie să spun că pericolul continuă”, a declarat Rafael Grossi. 

Cer ca siguranța nucleară să fie indispensabilă. Securitatea nucleară este indispensabilă. Ne jucăm cu focul”, a menționat liderul AIEA. 

Cu privire la stabilirea de către AIEA a unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a afirmat că este necesar să existe o diferențiere între o zonă demilitarizată și crearea unei „zone de siguranță și securitate nucleară”. 

Ceea ce vorbim aici este stabilirea imediată a unei zone de siguranță și protecție a securității nucleare, care este poate mai modestă decât o demilitarizare completă a zonei, dar extrem de eficientă în obținerea angajamentului din toate părțile pentru a evita orice țintire către centrală, orice bombardament la uzină, orice utilizare a oricăror mijloace și calibre de artilerie în direcția centralei”, a afirmat Rafael Grossi. 

 „Ceea ce este nevoie urgent acum – astăzi – este să cădem de acord asupra stabilirii unei protecții, un scut, o bulă în jurul perimetrului instalației. Acest lucru nu este deloc ceva imposibil de făcut. AIEA are mandatul de a proteja siguranța și securitatea centralei și a oamenilor de acolo. Sper să ne consultăm rapid și să stabilim acest lucru ca măsură provizorie în speranța că vor mai exista și alte lucruri”, a mai adăugat Grossi. 

 Mai mult decât atât, directorul AIEA a confirmat că reprezentanți ai Agenției vor rămâne la centrala nucleară cu titlu permanent. 

 „Și dacă cineva vrea să plecăm, atunci acel cineva trebuie să explice de ce este forțată AIEA să plece”, a conchis Rafael Grossi.  

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite