Noul comisar al Consiliului Europei pentru drepturile omului este irlandezul Michael O'Flaherty

0
Publicat:

Irlandezul Michael O'Flaherty a fost ales miercuri noul comisar al Consiliului Europei pentru drepturile omului, în cadrul unei sesiuni plenare a Adunării Parlamentare (APCE) a acestei organizaţii cu sediul la Strasbourg, informează AFP.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei FOTO arhiva Adevărul

O'Flaherty, avocat pentru drepturile omului, în vârstă de 64 de ani, a fost ales pentru un mandat de şase ani în al doilea tur, obținând 104 voturi, în faţa fostului ministru bulgar Meglena Kuneva (70 de voturi) şi a austriacului Manfred Nowak (37 de voturi), a precizat APCE într-un comunicat.

El îi succede bosniacei Dunja Mijatovic, care a fost aleasă în ianuarie 2018. În ultimul său raport anual către APCE din această săptămână, Dunja Mijatovic a cerut "un efort colectiv şi hotărât pentru a recâştiga terenul pierdut şi pentru a obţine progrese în privinţa drepturilor omului".

Fost director al Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, O'Flaherty a fost, de asemenea, profesor de drepturile omului şi director al Centrului Universitar Naţional Irlandez, comisar-şef al Comisiei pentru Drepturile Omului din Irlanda de Nord şi membru al Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, reaminteşte APCE, potrivit Agerpres.

Creată în 1999, funcţia de comisar pentru drepturile omului "este o instituţie nejudiciară, independentă şi imparţială care are ca scop promovarea conştientizării şi respectării drepturilor omului în cele 46 de state membre" ale Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg.

De asemenea, îşi propune să "identifice posibilele deficienţe în legislaţia şi practica drepturilor omului" şi "să faciliteze activităţile birourilor naţionale ale mediatorilor şi ale altor structuri pentru drepturile omului", a precizat APCE în comunicatul său.

Comisarul efectuează vizite periodice în statele membre pentru a colabora cu guvernele şi societatea civilă şi pentru a raporta cu privire la aspecte care intră în sfera sa de competenţă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite