Misterul morții spionilor înecați în Lacul Maggiore din Alpii Elvețieni: „A venit apocalipsa peste noi“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru persoane au murit după ce o navă care transporta 21 de pasageri, toți în legătură cu serviciile secrete italiene și israeliene, s-a răsturnat, iar speculațiile privind natura călătoriei sunt din ce în ce mai multe.

Povestea unei ambarcațiuni care s-a scufundat pe Lacul Maggiore pe 28 mai are elemente de roman de spionaj.

Patru persoane s-au înecat în mod tragic pe pitorescul și popularul lac de la sud de Alpii elvețieni.

Unul dintre ei era un fost agent al agenției de spionaj israeliene Mossad, doi erau ofițeri de informații italieni, iar cea de-a patra victimă era o femeie din Rusia, potrivit bbc.com.

Aceștia se aflau printre cele 23 de persoane aflate la bordul micii ambarcațiuni care a pornit în croazieră pe lac.

Este fără îndoială un eveniment traumatizant pentru supraviețuitori și pentru familiile care și-au pierdut persoane dragi, dar o serie de fapte legate de acest caz au dat naștere la speculații cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu exactitate.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Lacul Maggiore și țărmul său sunt împărțite între regiunile italiene Lombardia și Piemont și cantonul elvețian Ticino.

Mai multe companii care produc tehnologie capabilă să fie folosită atât în scopuri militare, cât și civile, se află în Lombardia, iar Elveția este considerată o țară de tranzit pentru mulți membri ai serviciilor de informații.

Iar unele dintre persoanele de pe vas, de ambele naționalități, aveau apartamente și case acolo.

Ziarul il Corriere della Sera relatează că zona garantează guvernelor Italiei și Israelului o anumită libertate de mișcare.

În timp ce unele relatări spun că plimbarea cu barca a fost o călătorie de plăcere, mai multe posturi de știri importante din Italia relatează că a fost o întâlnire de lucru secretă între agenți italieni și israelieni.

"O apocalipsă s-a abătut asupra noastră”

Accidentul suscită un interes uriaș, iar procurorul Carlo Nocerino a fost însărcinat să afle ce s-a întâmplat. El spune că 13 dintre cei aflați la bord erau agenți italieni și opt erau agenți israelieni. Doar căpitanul, Claudio Carminati, și soția sa rusă nu lucrau în serviciile de informații.

Croaziera a fost planificată pentru a sărbători ziua de naștere a unei persoane de la bord. Ambarcațiunea de 15 metri lungime a fost o alegere potrivită - a fost numită "Good...uria", un joc de cuvinte care înseamnă "plăcere".

Dar această ambarcațiune a fost brusc lovită de o furtună puternică, cu rafale de peste 70 km pe oră.

"Într-o chestiune de treizeci de secunde, o apocalipsă s-a abătut asupra noastră", așa a descris căpitanul Carminati incidentul, potrivit ziarului italian il Corriere della Sera. "Barca s-a răsturnat imediat, iar noi am căzut în apă".

Carminati le-a spus anchetatorilor că nu fusese prognozată vreme rea. Barca se afla încă pe lac după ora de întoarcere programată. El este acum cercetat pentru posibile infracțiuni de provocare a unui naufragiu și omor din culpă.

Soția sa, Anna Bozhkova, era o rusoaică în vârstă de 50 de ani care avea permis de ședere în Italia.

Celelalte victime au fost Tiziana Barnobi, în vârstă de 53 de ani, și Claudio Alonzi, în vârstă de 62 de ani, ambii membri ai serviciilor secrete italiene.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Un bărbat israelian, Simoni Erez, în vârstă de 50 de ani, a murit și el. Acesta era un agent Mossad pensionat. Numele său a fost publicat în presa italiană, chiar dacă mass-media din Israel a continuat să se abțină de la a relata acest lucru.

Celelalte persoane care se aflau la bordul ambarcațiunii au reușit să înoate până la mal sau au fost scoase din apă de alte nave care au fost trimise în ajutor sau care se aflau în zonă.

Cauza tuturor deceselor este înecul, deși agențiile de știri italiene relatează că nu au fost efectuate examinări post-mortem.

Supraviețuitorii dispăruți

Un alt aspect al misterului este că, potrivit presei italiene, supraviețuitorii dezastrului se pare că s-au grăbit să plece imediat după aceea.

Presa italiană relatează că supraviețuitorii și-au luat rapid lucrurile din camerele de hotel și din spitalul unde primiseră tratament și au plecat.

Nu există documente despre cei care au primit tratament medical.

Israelienii și-au abandonat mașinile închiriate, iar luni au fost aduși acasă cu un avion israelian care i-a luat la Milano.

Identitățile lor nu au fost dezvăluite, însă procurorul Nocerino a declarat pentru BBC că este normal să fie făcute publice doar numele victimelor, nu și al supraviețuitorilor.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a confirmat miercuri că bărbatul israelian care a murit era un membru în retragere al Mossad.

"Mossadul a pierdut un prieten drag, un membru devotat și profesionist care și-a dedicat viața securității statului Israel timp de decenii", a declarat biroul într-un comunicat.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Un vas supraaglomerat?

Nava implicată în incident nu a fost încă dusă la țărm. Acest lucru înseamnă că ancheta nu poate începe în mod corespunzător, a declarat procurorul Nocerino pentru BBC.

"În acest moment, este încurcată pe fundul lacului și ar putea dura două sau trei zile pentru a o scoate la suprafață".

Nocerino a adăugat că barca avea o capacitate de doar 15 pasageri, dar la bord se aflau cu opt persoane mai mult decât atât.

Se pare că supraaglomerarea a îngreunat manevrele căpitanului în condiții meteo nefavorabile.

Magistrații investighează motivul pentru care la bord se aflau mai multe persoane decât era permis și dacă ar fi trebuit să navigheze pe lac, având în vedere vremea rea.

Nocerino a declarat că ancheta va examina respectarea măsurilor de securitate, întreținerea, certificarea și asigurarea navei.

Bineînțeles, având în vedere că atât de multe aspecte ale acestei povești rămân incerte, este probabil ca speculațiile să continue.

Carabinierii, poliția militară italiană, asistă la anchetă. Aceștia au declarat pentru BBC că vor examina barca și condițiile meteorologice, dar nu și ce făceau oamenii la bord.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite