Miniștrii de Externe din UE aprobă un ajutor militar pentru Ucraina, folosind active rusești înghețate

0
Publicat:

 Miniştrii de externe ai UE au aprobat un ajutor militar de 1,4 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari) pentru Ucraina, pachetul urmând să fie finanţat pentru prima dată din veniturile provenite din activele îngheţate ale Băncii Centrale a Rusiei, au declarat luni diplomaţi pentru DPA.

foto monede Rusia
Miniștrii de Externe din UE aprobă un ajutor militar pentru Ucraina, folosind active rusești

Aprobarea reprezintă un impuls binevenit pentru Kiev, pe fondul opoziţiei continue a Ungariei faţă de alte pachete dintr-un fond extrabugetar numit Facilitatea europeană pentru pace (FEP), în valoare de peste 6 miliarde de euro.

Fiecare stat membru al UE are drept de veto asupra plăţilor efectuate în cadrul FPE, iar Ungaria blochează de aproape un an unele plăţi legate de Ucraina. Un fond de sprijin în valoare de 5 miliarde de euro este, de asemenea, blocat.

Luni, înaintea reuniunii miniştrilor afacerilor externe din UE la Luxemburg, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, declarase că Uniunea Europeană a găsit o modalitate de a utiliza veniturile provenite din activele ruseşti îngheţate pentru a cumpăra arme pentru Ucraina, în pofida blocajelor din partea Ungariei, conform Reuters.

Guvernele UE au convenit în luna mai să utilizeze profiturile din activele îngheţate în interiorul blocului pentru a ajuta Ucraina, 90% din fonduri fiind alocate pentru ajutor militar. Dar Ungaria a întârziat aprobarea măsurilor juridice necesare, spun diplomaţii.

Ungaria întreţine relaţii mai bune cu Moscova decât orice altă ţară din UE. Ea nu oferă arme Ucrainei, iar prim-ministrul ungar Viktor Orban a criticat alte state membre ale UE şi NATO pentru că fac acest lucru, afirmând că acestea alimentează războiul.

Cu o primă tranşă de venituri în valoare de 1,4 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari) scadentă săptămâna viitoare, oficialii UE s-au străduit să găsească o modalitate de a permite ca fondurile să fie utilizate imediat pentru a ajuta Ucraina să se apere de invazia Rusiei.

Borrell a declarat că oficialii UE au găsit acum o modalitate de a aproba măsurile fără a avea nevoie de acordul vreunei ţări membre care s-a abţinut de la decizia iniţială.

Avem o procedură legală pentru a evita orice fel de blocaj”, a declarat Borrell la sosire la Luxemburg, înaintea reuniunii miniştrilor de externe. „Din moment ce Ungaria nu a participat la decizie, nu este necesar ca ea ... să participe la implementare”, a declarat el ziariştilor.

„Acum trebuie să punem în aplicare această decizie. Banii vor veni săptămâna viitoare. Iar eu nu pot avea aceşti bani în buzunarul meu - aceşti bani sunt pentru sprijinul militar al Ucrainei”.

Planul UE privind utilizarea imediată a profiturilor din activele ruseşti îngheţate este separat de decizia luată luna aceasta de liderii G7 de a utiliza veniturile viitoare pentru a finanţa împrumuturi în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina. 

EuropaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite